Tudomány

Rájöttek, miért nyalogatják a fákat a koalák

Egyre több olyan felvétel lát napvilágot, ahol vad koalák nyalogatják a fák törzsét – szakértők most már tudják is, hogy miért. Az állatok a nagy szárazságban egy-egy esőzés után így jutnak vízhez, hogy ne száradjanak ki: a fatörzsön csordogáló vizet isszák ilyenkor. Először elemeztek videókat arról, hogy pontosan hogyan is zajlik ez a viselkedés a koaláknál.

A koalák olyan területen élnek, ahol gyakori a hosszabb ideig tartó szárazság, ilyenkor a vízgyűjtés kifejezetten nehéz és veszélyes feladat egy olyan faj számára, amely elsősorban fákon éli az életét. Ausztrália még a nagy bozóttüzek után is hosszabb szárazsággal küzd, így a koaláknak most nehéz vízhez jutniuk.

Szakértők sokáig úgy gondolták, hogy ezeknek az állatoknak nincs is szükségük annyi folyadékra, mivel vízszükségletük nagy részét az elfogyasztott levelekből nyerik. Most azonban megfigyelték, hogy a koalák a nagy szárazságban a fák törzsét nyalogatják azért, hogy megfelelő mennyiségű folyadékhoz jussanak.

A Sidney-i Egyetem kutatói beküldött videókat elemezték, összesen 44 alkalommal tudták megfigyelni, ahogy a koalák fatörzsekről isszák a vizet. A kutatásból kiderült, hogy az állatok sokáig isznak, rendszerint negyed órától fél óráig tartó időintervallumban. Az is előfordulhat, hogy az állatok így jutnak hozzá természetes módon is a vízszükségletükhöz, nem csak akkor, ha nagyobb szárazsággal kell szembenézniük.

A szakértők szerint a megfigyelések is igazolják, hogy milyen fontos megvédeni a koalák élőhelyét, hiszen ezek az állatok a fákra hagyatkoznak az életük szinte minden aspektusában, így a hidratálásban is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik