Tudomány koronavírus

Koronavírus: komoly veszélyt jelent az elhízás a fiataloknál

Ahogy a koronavírus-fertőzésből világjárvány lett, egyre inkább elterjedt, hogy a fő kockázati tényező a kor és a krónikus betegségek – míg ez természetesen igaz, és elsősorban az idősekre veszélyes a vírus, egy friss tanulmány szerint

alábecsülik az elhízás szerepét a fertőzés súlyosságában, különösen a fiatalabb korosztályoknál.

A Johns Hopkins Kórház betegei között azonban egyre több fiatalt is regisztráltak, és az Egyesült Államokban is ez lett a tendencia. A statisztikák szerint a fiatalok jó része kórosan elhízott volt. A The Lancet című tudományos folyóiratban megjelent tanulmány szerint az USA-ban azért szembetűnőbb ez a jelenség, mert 40 százalékos az elhízás az országban, ezzel szemben Kínában 6,2 százalékos, Olaszországban pedig 20 százalék körül mozog.

A kutatók megvizsgálták a kapcsolatot a BMI (testtömeg-index) és az életkor közötti kapcsolatot a COVID-19 betegek között 6 amerikai egyetemi kórházban. 265 betegnél találták azt, hogy a fiatalabb betegek nagyobb eséllyel voltak elhízottak is. A nemek között nem volt alapvető különbség.

Kép: Getty Images

Az elhízás sok fronton rontja a koronavírus-fertőzött esélyeit: egyrészt a légzésminőségre is hat, másrészt gyengíti az immunválaszt, elősegíti a testben a gyulladás kifejlődését, és a vérkeringés minőségét is rontja.

A kutatók azt a következtetést vonták le, hogy azokban az országokban, amelyekben magasabb az elhízottak aránya, több fiatal betegre kell majd számítani.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik