Tudomány koronavírus

Koronavírus: a szennyvíz elemzése hatékonyabb lehet a teszteknél

Svájci tudósok szerint a koronavírus-járvány terjedésének korai figyelmeztető jele lehet a vírus jelenléte a szennyvízben, amelyből már nagyon kis koncentrációban kimutatható a kórokozó.

Ha működne ilyen jelzőrendszer, akkor a szennyvízmintákból a közegészségügyi szakemberek nagyjából egy héttel korábban felfigyelhetnének a koronavírus-fertőzés megjelenésére, mintha diagnosztikai tesztekkel állapítanák meg.

A szennyvíz nem hazudik, azt tükrözi, amit a lakosság néhány óra alatt beleengedett

– idézi az MTI Christoph Ort, a kutatás vezetője, a Svájci Szövetségi Víztudományi és -technológiai Kutatóintézet munkatársának közleményét. A zürichi (ETH) és a lausanne-i műszaki egyetem (EPFL) tudósai szerint a megfigyelési rendszeren javítani kell még, mielőtt komoly következtetéseket lehetne levonni a minták víruskoncentrációjáról. A két egyetemi kutatócsoport első eredményei azonban biztatóak.

Három svájci város – Zürich, Lausanne és Lugano – szennyvízmintáit elemezték, az utóbbi két város mintái között volt egy februári végi is, ekkor azonosították az első fertőzötteket az országban. A kutatók minden mintában kimutatták az új típusú koronavírust. Az újabb mintákban olyan magas volt a koncentrációja, hogy az elemzés viszonylag könnyű volt, a februári mintákkal nem volt ilyen egyszerű dolguk.

Kiemelt képünk illusztráció: DISABILITYIMAGES\SCIENCE PHOTO L / DIM / Science Photo Library via AFP

Ajánlott videó