Tudomány koronavírus

Az egészséges szívnek is árthat a koronavírus-fertőzés

Az már biztosnak látszik, hogy a koronavírus az idősökön kívül azokra különösen veszélyes, akik valamilyen alapbetegségtől szenvednek, például magas a vérnyomásuk, cukorbetegek, vagy szívritmuszavaraik vannak. Csakhogy a legfrissebb adatok azt mutatják, hogy az egészséges szívvel és keringési rendszerrel rendelkező betegek is rosszul járhatnak – írja a Science Alert.

A szívproblémákkal küzdő és egészséges embereknél is felléphet ugyanis úgynevezett szívizomgyulladás, ami egy masszív gyulladásos válaszreakció a szív sejtjeiben megjelenő vírusfertőzésre. A szívizomgyulladás megváltoztathatja a szív vérkeringetési képességeit, és ezzel kevesebb oxigén jut el a létfontosságú szervekhez, többek között a tüdőhöz is. Az, hogy ez pontosan hogyan és miért történik, egyelőre nem tiszta az orvosok számára sem.

Kép: Andreas SOLARO / AFP)

Az egyik lehetséges elképzelés az, hogy a szívbetegeknek a több ACE2 nevű receptora van, amihez a vírus kötődik, ezért több vírus is tud a szervezetbe kerülni, ami sokkal inkább leterheli a szívet is.

Az egészséges emberek számára inkább a koronavírus által kiváltott úgynevezett citokinvihar okozhatja a bajt, ami a gyulladásos fehérjék fokozott termelését jelenti. A citokinhálózat zavara pedig alapvető szerepet játszik a klinikai tünetek kialakulásában és a súlyos kimenetelben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik