Tudomány koronavírus

Aránytalanul sok koronavírus-kutatás foglalkozik a klorokinnal

A koronavírusos betegek, ha választhatnak, a hidroxi-klorokinos klinikai kutatásokra jelentkeznek, mert több politikustól és közéleti szereplőtől azt hallották, hogy a  malária kezelésére használt gyógyszer hatásos lehet – csakhogy erre egyelőre egyáltalán nincs meggyőző tudományos bizonyíték, figyelmeztetnek a szakemberek a Nature hasábjain.

Kép: Getty Images

A lapnak Sergio Iván Valdés-Ferrer neurológus nyilatkozott arról, hogy hiába lenne egyes betegeknek másik klinikai kutatás megfelelőbb, sokan mégis a klorokint választják, mert ezt hallották az általuk szakértőnek tartott emberek szájából. Mexikóban például a magas kereslet miatt hiány is van a szerből, és már csak a kórházak vásárolhatják.

Valdés-Ferrer egy demenciára használt gyógyszer COVID-19-re gyakorolt hatását kutatja, de folyton veszít a klorokinnal szemben.

Brazíliában például leállították az egyik potenciális COVID-19-gyógyszer magas dózisú tesztjét, mert a kísérletben egyes páciensek nagy adagban kapták a malária elleni hatóanyagot, több betegnél azonban veszélyes szívritmus-problémák jelentkeztek.

Koronavírus: nagy dózisban veszélyes lehet az egyik gyógyszer
Brazíliában leállították az egyik potenciális COVID-19-gyógyszer nagy dózisú tesztjét.

A vegyület egyébként korábban már a HIV és a SARS koronavírus ellen is hatásosnak mutatkozott: a klorokinnak ugyanis van egy úgynevezett immunomoduláns hatása, ami közvetve, illetve több ponton közvetlenül is vírusellenesnek bizonyul. Csakhogy a koronavírussal kapcsolatban eddig még nem sikerült igazolni a hatásosságát: néhány kisebb kutatás mellette teszi le a voksát, viszont van, akire kifejezetten veszélyes is lehet a kezelés –

többek között azokra, akik szívritmusproblémáik miatt korábban is veszélyeztetettebbek voltak.

A Nature több olyan esetről is ír, amikor a betegek megtagadták a klorokinos kezelés abbahagyását, ami ronthatja a rossz statisztikákat. Arról nem is beszélve, hogy mivel a legtöbben ezt a kezelést szeretnék, más potenciálisan hatékony gyógymódokra nincs elég jelentkező.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik