Élet-Stílus koronavírus

Koronavírus: kristálytisztákká váltak Velence csatornái

Vannak áldásos mellékhatásai a koronavírus-járványnak, de azért még mindig nem minden az, aminek látni szeretnénk.

Ahogyan Olaszország egésze, a csatornáiról híres Velence is karanténban van. Miután a városban majdnem teljesen leálltak a túlnyomórészt dízelmotorokkal működő motorcsónakok, és vízibuszok, a csatornák látványosan kitisztultak. A vízben apró halak jelentek meg, és újra felbukkantak a vízimadarak is – írja a CNN.

A Venezia Pulita (Tiszta Velence) nevű Facebook-csoportban a helyiek sorra osztják meg a fotóikat, és azt írják, szeretnék, ha a városuk mindig így nézne ki. A város polgármesteri hivatala szerint azonban mindez csak a látszat, a csatornák vízminősége valójában semmit sem javult.

Fotó: Marco Capovilla (Facebook / Venezia Pulita)

A CNN kérdéseire a hivatal azt válaszolta, hogy amikor a városban a forgalom a szokásos mederben halad, a hajók és a motorcsónakok felkeverik a csatornák vizét. Mivel ez most nem történik meg, a szennyeződés lesüllyed a víz aljára. A hivatal azt azonban elismeri, hogy a kipufogógázok kibocsátásának csökkenése miatt, Velence levegője sokkal jobb, mint általában.

Velence a járvány nélkül is rengeteg problémával küzd. Novemberben az elmúlt 50 év legsúlyosabb áradása több százmillió eurós kárt okozott a városnak, amelyik évek óta szenved a túl sok turistától, és ezzel összefüggésben népességcsökkenéstől, miközben történelmi épületei folyamatosan süllyednek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik