Tudomány koronavírus

Karantén: az iskolások végre kialusszák magukat

Az ELTE PPK Gyermekkori Pszichés Zavarok Kutatócsoportja a COVID-19-járvány miatti iskolabezárások első hetében elindította a „#Maradjotthon – hogy bírod?” projektet. Az online projektbe az ország minden részéről több mint 400, 11-18 év közötti fiatal és szüleik kapcsolódtak be, célja a fiatalok életminőségének felmérése és a pszichés jóllét segítése a járvány idején.

Alvás, család

A kérdőívet kitöltő fiatalok válaszaik alapján elmondható, hogy ebben a megterhelő időszakban minden korosztálynak a barátok hiányoznak a legjobban. Ezen felül a kiskamaszoknak (11-14 év között) a legnagyobb nehézség most a folyamatos otthon maradás és a sportolás hiánya, míg az idősebb nagykamaszoknál (15-18 év között) a sport mellett a szórakozásról való lemondás jelent komoly nehézséget.

A fiatalok a nap 24 óráját a következő megoszlásban töltik el:

  • alvás: 36 százalék;
  • egyedül végzett tevékenységek (játék, zene, tévé, gépezés, stb.): 16 százalék;
  • szülőkkel, testvérekkel eltöltött idő: 15 százalék;
  • tantermen kívüli oktatás: 13 százalék;
  • házi feladat elkészítése: 12 százalék;
  • barátok: 8 százalék.
Forrás: ELTE PPK

A fiatalok másképp látják

A kutatócsoport kiemeli, hogy ezek alapján a gyerekek, fiatalok megfelelő mennyiségű időt töltenek alvással. Miközben a nap negyedében foglalkoznak iskolai feladatokkal, jelentős jelentős időt töltenek testvérekkel, szüleikkel és egyedül is, míg a barátokkal töltött idő fele ezeknek – ez valószínűleg lényegesen kevesebb, mint korábban.

Fontos eredmény már most, hogy a szülők jobbnak értékelik a gyermekeik életminőségét, mint maguk a gyerekek, erre érdemes felhívni a szülők figyelmét.  További érdekes eredmény, hogy a kiskamaszok és nagykamaszok az életminőség hasonló területein érzékelnek nehézséget, ilyen az iskolai követelmények teljesíthetősége, az egyedül töltött idő minősége és a lelki egészségük. Mindez rávilágít arra, hogy hol kell gyermekeinknek a leginkább segítenünk.

Multidiszciplináris csapat

Korábbi jelentősebb járványok alatt a karanténba kényszerültek lelki egészségére az egyik legnagyobb veszélyt az unalom jelentette. Az ELTE kutatócsoportja ezért ezen próbál segíteni: egy kérdőív kitöltése után az érdeklődők személyesen, hetente hasznos, érdeklődésüknek megfelelő témában kapnak anyagokat, illetve a közösségi oldalon mindenki számára elérhetően is rendszeresen megosztanak segítő és szórakoztató anyagokat.

A 11-18 éves fiatalokat és szüleiket megszólító kutatásban multidiszciplináris csapat dolgozik, gyermek-ifjúság és felnőtt pszichiáter szakorvosok,  pszichológusok,  doktori hallgatók és végzős pszichológus hallgatók, valamint grafikus művész részvételével, aki illusztrálja a projekt hetente változó, mentális egészség megőrzését segítő üzeneteit. A projektbe észak- és nyugat-európai, valamint indonéz egyetemek is bekapcsolódtak már, melyek az ELTE kutatócsoportja által kidolgozott módszertannal folytatják nemzetközi szinten a fiatalok segítését.

Kiemelt kép: 24.hu/Mohos Márton

Ajánlott videó

Olvasói sztorik