Tudomány koronavírus

Már most több az orvvadász a koronavírus miatt

A Wildlife Conservation Society (WCS) arra figyelmeztet, hogy már most megnőtt az orvvadászat a koronavírus miatt a legszegényebb országokban, ez a tendencia pedig valószínűleg csak súlyosbodni fog – írja az IFL Science. A hónap elején egyetlen mérgezéssel három óriásíbisszel (Pseudibis gigantea) végeztek orvvadászok, a Kambodzsa hivatalos madarának választott faj a súlyosan veszélyeztetett kategóriába tartozik, mivel kevesebb mint 300 példány él belőle, így a most húsukért megölt madarak a teljes populáció egy százalékát jelentik.

Nem arra kell gondolni azonban, hogy bűnözők használják ki a vírushelyzetet: azok fanyalodnak rá az orvvadászatra, akik a járvány miatt elvesztették munkájukat, és máshogy nem jutnak megélhetéshez. A WCS attól fél, hogy a helyzet csak romlani fog, a szegénység tovább nő, és az orvvadászat egyre nagyobb mértéket ölt majd.

Egy zacskó tigrisbőr orvvadászoktól. Fotó: CHAIDEER MAHYUDDIN / AFP

„A vidéken élőknek hirtelen nem maradt más lehetőségük, mint a természet forrásaihoz fordulni, már most látunk erőteljes emelkedést az orvvadászat területén” – mondta Colin Poole, a WCS kambodzsai igazgatója. A természetvédők megfigyelése szerint a veszélyeztetett fajok vadászata azt követően kezdett növekedni, hogy a koronavírus terjedése elkezdte kifejteni káros hatását a vidéki térségek gazdasági és társadalmi rendszerében – írja az MTI.

Matt Brown, a Nature Conservancy természetvédelmi szervezet afrikai régiójának igazgatója szerint a járvány hatására hirtelen lecsökkent az afrikai rezervátumok és nemzeti parkok látogatottsága. Mint mondta, aggodalomra ad okot, hogyan tudják majd ezek a létesítmények továbbra is biztosítani az állatok védelmét, ha éves bevételük nagyjából a felére csökkent.

Indiában a tigrisek vadászata, Afrikában az orrszarvúk és más veszélyeztetett fajok leölése miatt aggódnak a szakértők.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik