Tudomány

Műholdrombolóval kísérletezhettek az oroszok

John Raymond tábornok, az Egyesült Államok Űrparancsnokságának vezetője szerint Moszkva műholdrombolórakéta-kísérletet hajtott végre szerda reggel – írja az MTI.

Az Egyesült Államok készen áll, és elkötelezett, hogy elrettentse az agressziót, és megvédje a nemzetet, szövetségeseinket és az Egyesült Államok érdekeit a világűrben elkövetett ellenséges cselekedetektől”

– mondta a tábornok. Raymond úgy véli, hogy a szerdai kísérlet azt bizonyítja: Oroszország valójában nem törekszik az űrben zajló fegyverkezés korlátozására, és nem áll szándékában leállítani űrfegyverkezési programját.

Kép: Getty Images

Oroszország mellett az Egyesült Államok és Kína is komoly erőfeszítéseket tesz az űrben zajló fegyverkezés terén. Az amerikai hírszerzés szerint Oroszország és Kína már rendelkezik olyan lézerekkel, melyek képesek űreszközöket megzavarni, illetve működésképtelenné tenni.

Sok szakértő szerint a műholdakat megsemmisítő technológiák veszélyesek lehetnek, mert a széthulló műholdak részei más űreszközöknek ütközhetnek, és a földre is visszahullhatnak. Tavaly márciusban India hajtott végre egy ilyen fegyvertesztet, a kísérletet rengeteg kritika érte.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik