Tech

Orosz lézerfegyverektől tartanak az amerikaiak

Az amerikai Védelmi Hírszerző Ügynökség jelentése szerint Oroszországban és Kínában már léteznek olyan lézerek, amelyekkel képesek lehetnek az amerikai műholdakat összezavarni és működésképtelenné tenni. Ez már csak azért is kellemetlen, mert a műholdak létfontosságúak a hadsereg működése és a mindennapi élet szempontjából is.

A jelentésben az ügynökség leírja, hogy Oroszország már biztosan fejlesztgeti a saját lézerfegyvereit a légierő berkein belül, méghozzá már 2018-ban voltak ilyen törekvések – Vlagyimir Putyin állítólag úgy emlegeti őket, mint egy újfajta stratégiai fegyvert. Az amerikaiak meg vannak győződve arról, hogy Kínának is vannak már ilyen fejlesztései, és nem haboznának bevetni őket a műholdak ellen. Az ügynökség megvizsgálta Irán és Észak-Korea fegyverarzenálját is, és megállapította, hogy ott ugyan valószínűleg nem készült űrlézer, de úgy szabotálhatják az országok az amerikaiakat a háborúban, méghozzá azzal, hogy nem nyújtanak segítséget egy konfliktus során.

Az amerikai műholdaknak fontos szerepük van a navigációban, a fegyverek irányításában, az hírszerzésben és a rakétaindítások megfigyelésében. Ha a műholdrendszert lézerrel ártalmatlanná tennék, az előbb említett projektek teljesen használhatatlanná válnának.

Persze ezt nem úgy kell elképzelni, ahogy a sci-fikben a lézerfegyver működik: az összpontosított fénynyalábbal a műholdak vezérlőrendszerét lehet megzavarni, vagy működésképtelenné tenni egyes funkcióit, ami nagyjából ugyanazt a rombolást jelenti, mintha felrobbantanák, mint a filmekben.

Akár egyetlen műhold teljes csődje is összezavarhatja a hálózatot.

Nem csoda, hogy az amerikaiak figyelme nemcsak az oroszokra, hanem a kínaiakra is összpontosul: az ország mostanában kicsit felpörgette az űrtevékenységét, év elején rovert küldött a Hold túlsó oldalára, és még idén újabb utat tenne meg a kísérőnkhöz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik