Tudomány

Madárpók mérgéből készülhetnek a jövő fájdalomcsillapítói

Leggyakrabban a nem opioid fájdalomcsillapítókat használjuk, ha valami bajunk van, ennek pedig oka is van: az opioid fajtáknál van esély arra, hogy a beteg rászokjon a gyógyszerre. A nem opioid szereknél ez nem jellemző, viszont az is igaz, hogy az intenzív, nagyobb fájdalmak enyhítésére kevésbé alkalmasak.

Az ausztrál Queenslandi Egyetem kutatói új módszert találtak az opioid gyógyszerek kiváltására: a kínai madárpók (Cyriopagopus schmidti) mérgét akarják felhasználni arra, hogy hasonló hatásfokú, de függőséget nem okozó fájdalomcsillapítót hozzanak létre – írja a Science Alert.

A szakértők a madárpók neurotoxikus mérgét módosították úgy, hogy egy olyan fehérjét is tartalmazzon, ami fájdalomcsillapító hatású. Egyelőre csak egérkísérleteket végeztek, de azok sikeresnek bizonyultak.

Kép: Getty Images

Az opioid fájdalomcsillapítókra már régóta keresnek alternatívát, mivel potenciálisan veszélyesek: 2018-ban az Amerikai Egyesült Államokban összesen 46802 túladagolásból következő halálesetért voltak felelősek. Még akkor is komoly problémákat okozhatnak, ha valaki nem lesz függő: szédülés, hányinger, fáradékonyság, székrekedés és légzési nehézség is megtalálható a gyakori mellékhatások között.

A madárpók nem az első mérges állat, amelynek mérgéből megpróbálnak fájdalomcsillapítót készíteni: tengeri csigákkal és mérges kígyókkal is próbálkoztak már szakemberek. Az állatok mérge a központi idegrendszerre hat, lebénítja a fájdalomérzékelésért felelős területet – persze csak akkor hatásos a dolog, ha

a mérget magát módosítják úgy, hogy az ne hasson az emberi szervezetre.

A kínai madárpók mérge egy olyan peptidet tartalmaz (Huwentoxin-IV), amely képes megakadályozni azon nátriumcsatornák működését, amin keresztül az idegrendszer fájdalomreceptorait aktiváló nátriumionok haladnak. Az ausztrál kutatók azonban találtak egy fehérjét is, ami a fájdalomreceptorokhoz kötődik a szervezetben. Ennek segítségével a szakértők képesek úgy módosítani a méregből készült szereket, hogy specifikus fájdalomreceptorokra hassanak csak.

A kutatók eredményeikről a Journal of Biological Chemistry tudományos folyóiratban számoltak be.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik