Tudomány

Tengeri csigák mérgéből készülhetnek a jövő fájdalomcsillapítói

A Queenslandi Egyetem munkatársai hatalmas lépést tettek az orvostudomány Szent Grálja felé, egy új fájdalomcsillapító kifejlesztésével – számol be a Science Daily.

Dr. Richard Clark kutató szerint a tengeri csiga mérge már korábban is szóba került, mint egy potenciális fájdalomcsillapító alapanyaga. A konotoxinnak nevezett méreg gyógyszerré való átalakítása azonban akadályokba ütközött, a pontos beazonosítás hiánya miatt. Egy laboratóriumi vizsgálat segítségével azonban most sikerült feltérképezni a méreg egyik központi elemét.

A szakértők szerint ez könnyebbé teszi, hogy az anyagból gyógyszert állítsanak elő. Mivel a kúpcsigák által használt méreg bénító hatású, megfelelő átalakítással remek fájdalomcsillapító szert nyerhetnének ki belőle.

A kutatásban sikerült is egy bizonyos konotoxint annyira legyengíteni, hogy fájdalomcsillapító hatása megmaradjon. Az anyagot ezután patkányok vastagbelén tesztelték, ezzel szimulálva az embereknél gyakori irritábilis bél szindróma tüneteit. A módosított konotoxin az elvárásoknak megfelelően hatékony maradt.

Dr. Clarke szerint a méregből előállított gyógyszer nem csak gyorsabb, de olcsóbb is lehet a hagyományos szereknél. A további kutatások célja az, hogy növeljék az anyag hatékonyságát, illetve hogy teszteljék, hatásos-e más típusú fájdalmak esetében is.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik