Tudomány

Holnapig lehet szavazni, mi legyen a tapírgyerek neve

A Fővárosi Állat- és Növénykertben nemrég kis tapír született, akinek, mint a kölyökállatoknál általában, az érdeklődők adhatnak nevet. A tapír elnevezésére holnapig van lehetőség az állatkert weboldalán.

„Épp ma hét hetes Állatkertünk legifjabb tapírja. A kislánynak bizonyult jövevény szépen gyarapszik, és az anyatej mellett már szilárd táplálékot is fogyaszt. Állatkertünk a közönség segítségét kéri a megfelelő név kiválasztásában” -írják az oldalon. A kis tapír neve Fada, Hada vagy Suma lehet, az oldalon szavazni kell a legszimpatikusabbra.

A Dél-Amerikában őshonos, természetes élőhelyükön ritkulóban lévő, és ezért sebezhetőnek számító síkföldi tapírok (Tapirus terrestris) szaporodásáról egyébként tudnivaló, hogy a nőstények 13 hónapig vemhesek, és ellésenként szinte mindig csak egy utódot hoznak a világra. Az újszülöttek – a lényegében egyszínű felnőttekkel ellentétben – csíkosak, a lábaikon pedig foltokat viselnek. 6-8 hónapos korukig, vagy még ennél is tovább vesznek magukhoz anyatejet, de már viszonylag hamar elkezdenek a szilárd táplálékkal is próbálkozni.

Állatkertünkben 1890 óta foglalkozunk tapírokkal, az első budapesti kistapír pedig 1987-ben látta meg a napvilágot – írja az állatkert. A mostani kicsi anyukája, Suki 21 éves múlt, és 2009 óta él nálunk. Géza, az apuka bő két évvel idősebb párjánál, és 2001 óta láthatja nálunk a közönség.

Kiemelt kép: Facebook /Fővárosi Állat- és Növénykert

Ajánlott videó

Olvasói sztorik