Tudomány koronavírus

Az érzelmeinkre, és nem a tényekre hallgatunk orvosi vészhelyzetben

Egy friss kutatás szerint stresszhatás alatt, krízishelyzetben hajlamosabbak vagyunk anekdotális információkra hallgatni a tények helyett – írja a Science Daily. A Texasi Egyetem kutatói egy metaanalízist készítettek arról, hogy az igazán ijesztő helyzetekben, amikor szorongunk és sebezhetőnek érezzük magunkat, mennyire vagyunk képesek a biztos tények alapján dönteni, és mennyire esünk az anekdotikus torzítás csapdájába.

Az Organizational Behavior and Human Decision Processes tudományos folyóiratban megjelent tanulmány szerint az emberek előrébb sorolják a másoktól hallott, anekdotákon alapuló tanácsokat, mint a bizonyított tényeket, főleg akkor, ha orvosi vészhelyzetről van szó. Ez nagyon fontos információ, főleg most, a koronavírus-járvány kellős közepén.

Fotó: Getty Images

Valószínűleg azért vagyunk hajlamosabbak a személyes történeteket előtérbe helyezni, mert ezek az érzelmeinkre hatnak, amelyek egyébként is felpörögnek járványidőszakban. Erre egy tökéletes példa a vécépapírok felhalmozása, amelynek pszichológiai vonásairól ebben a cikkünkben írtunk bővebben. A vásárlók ez esetben is sokkal inkább a félelmeikre és az irracionális, anekdotális információkra hallgattak, mint a hiteles forrásra, amely szerint semmi értelme nem volt ekkora mennyiségben felhalmozni a papírt.

Megvan az oka, hogy mindenki feltankol vécépapírból
Klasszikus társadalmi dilemmával néz szembe az, aki felvásárolja a készletet.

Mindez különösen igaz azokra a szituációkra, amikor valaki kifejezetten sebezhetőnek érzi magát, úgy gondolja, hogy komolyan érintheti a probléma. A kutatók azt is kimutatták, hogy amikor az érzelmi érintettség alacsony, a tények többet nyomnak a latban. Akkor is ez a jellemzőbb, ha nem orvosi vészhelyzetről van szó.

A szakértők szerint az eredmények fontosak lehetnek az orvosi vészhelyzetek, így egy világjárvány idején is abból a szempontból, hogy a hatóságok jobban fel tudnak készülni abból, hogyan kellene kezelni a közvélemény tájékoztatását.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik