Tudomány koronavírus

Kutatók szerint segíthet az arcmaszk a koronavírus ellen

Nagy vita folyik arról, hogy valójában kell-e mindenkinek maszkot hordania a koronavírus-járvány idején: vannak olyan vélemények, amelyek azt mondják, teljesen felesleges, és vannak olyanok is, amelyek szerint nagyon fontos lehet a járvány lassításában. Az utóbbiak közé tartoznak a Marylandi Egyetem kutatói is, akik a Nature Medicine tudományos folyóiratban fejtették ki kutatásuk eredményét – írja a Science Daily.

Még az egyszer használatos orvosi maszkok is hozzájárulhatnak ahhoz, hogy a fertőzött emberek ne adják tovább annyi egészségesnek a koronavírust, de igaz ez a szezonális megbetegedésekre, például az influenzára és a rhinovírusokra is. A szakértők az úgynevezett Gesundheit II gép segítségével mérték kísérletekben, hogy mennyi vírus kerül a levegőbe beszéd, köhögés és tüsszögés által. A gépet Dr. Don Milton fejlesztette ki, aki

2013-ban már vizsgálta a maszkok viselésének létjogosultságát influenzaszezonban.

A szakértők elmondták: lehet, hogy laboratóriumi körülményeken kívül nem biztos, hogy ugyanilyen egyértelmű lenne az eredmény, de egy világjárvány idején mégis arra biztatnak mindenkit, hogy hordják a maszkokat. Főleg azért, mert a koronavírusos megbetegedések egy része teljesen tünetmentesen zajlik le, ami azt jelenti, hogy még az is terjesztheti a vírust, aki úgy érzi, semmi baja.

Ez a mostani kutatás, ahogy korábbiak is, azt feltételezi, hogy a vírusok nemcsak tüsszögés és köhögés útján, nyállal fertőzhetnek, hanem képesek mások kilégzésével is a levegőbe jutni, ami azt jelenti, hogy előfordulhat: úgy is el lehet kapni, ha valaki kilélegzett levegőjét mi belélegezzük. Ez ellen hatásos lehet például a maszk, mert ezeknek a részecskéknek egy jó részét felfoghatja.

Kép: Getty Images

A kísérleteket a Hongkongi Egyetemen végezték, összesen 246 emberen, akiknek valószínűleg légúti fertőzésük volt. A Gesundheit géppel megvizsgálták, mennyi vírust lélegez ki valaki maszkkal és maszk nélkül. 111 ember fertőződött meg vagy koronavírussal, vagy influenzával, vagy rhinovírussal, de csak az első kettő esetében mutatkozott komolyabb különbség a maszkkal és a maszk nélkül történő fertőzésben. A kutatók szerint éppen ezért a maszkok viselése segíthet a koronavírus-járvány lelassításában.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik