Tudomány

Elkezdett széthullani a rendszerünkön áthaladó csillagközi objektum

2017 októberében a szakértők felfedezték az első ismert csillagközi objektumot a Naprendszerben. Ez volt az ‘Oumuamua nevű égitest, amely azonosítása után nem sokkal el is hagyta rendszerünket. 2019 augusztusában aztán újabb objektumot észleltek. A 2I/Borisov üstökös különlegessége, hogy igen korán megtalálták, így a szakértők rengeteg értékes adatot gyűjthetnek róla, mielőtt eltűnne.

A Hubble űrtávcső felvételei alapján az üstökös magja elkezdett szétesni – írja a Space.com. David Jewitt, a Los Angeles-i Kaliforniai Egyetem munkatársa szerint az égitest két darabja hasonlóan fényes, de méretük nem feltétlenül azonos. Az üstökösök szétesésekor általában megmarad egy nagyobb mag, és erről válnak le a kisebb részek.

Kép: Getty Images

Az objektum nagy mennyiségű jeget és egyéb illékony anyagokat tartalmazhat. Amikor a Naphoz közeledve ezek felmelegednek, elkezdenek párologni. Elképzelhető, hogy ez áll a szétdarabolódás hátterében.

Jewitt szerint a 2I/Borisov szétesése egyelőre nem túl látványos, eddig tömege 0,1-1 százalékát veszthette el, de további vizsgálatokra lesz szokség, hogy felmérjék a folyamatot.

A 2I/Borisov még nem hagyta el a Naprendszert, így a szakértők egy darabig még megfigyelhetik. Problémát jelent ugyanakkor, hogy a koronavírus-járvány miatt több földi obszervatóriumot is be kellett zárni, így csak korlátozott eszközökkel tanulmányozható az üstökös.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik