Tudomány koronavírus

Fotón, ahogy a koronavírus megtámadja az emberi sejtet

Az elektronmikroszkópok segítségével ma már olyan dolgokat is láthatunk, amelyekre korábban egyáltalán nem lett volna lehetőségünk: ilyen például maga a folyamat, ahogy az új koronavírus (SARS-CoV-2) megtámad egy egészséges, gyanútlan emberi sejtet. Az amerikai Nemzeti Allergiás és Fertőző Betegségek Intézete (National Institute of Allergy and Infectious Diseases, NIAID) Flickr-re töltött fel néhány új, utószínezett képet a folyamatról.

A kékek az emberi sejtek, a sárga színűek pedig a vírusok. Kép: Flickr / NIAID

A koronavírusról általában csak azt a néhány képet látjuk, ami – egyébként a mostaninaknál nagyobb felbontásban – mutatja meg a vírus küllemét, a nevét adó tüskékkel együtt. Ezek a képek azonban most azt mutatják, ahogyan a vírusok (az apró, pontszerű kórokozók) megtámadják a náluk sokkal nagyobb emberi sejtet. Arról a folyamatról, ami ilyenkor lezajlik, azaz magáról a fertőződésről ebben a cikkünkben írtunk részletesebben.

Az új koronavírus nagyon kicsi, 120-160 nanométer széles, ez az oka annak, hogy a hagyományos mikroszkópokkal nem lehet megfigyelni. Az elektronmikroszkóp pontosan arra jó, hogy az ilyen apró dolgokat is képre lehessen vinni. Az elektronmikroszkóp fény helyett elektronsugárral pásztázza végig a megfigyelni kívánt objektumot (ezúttal a sejtet és a vírusokat), majd rögzíti azokat az elektronokat, amelyek visszacsapódnak róluk.

Kék színnel ismét a sejtek, zölddel pedig a vírusok. Kép: Kép: Flickr / NIAID

A koronavírus nagyon leegyszerűsítve egy szál RNS-ből, egy zsírburokból és fehérjetüskékből áll. Célja, hogy bejusson az emberi testbe, és ott tovább „szaporodjon”, a sejt segítségével újabb vírusokat gyártson.

Képek és főkép: Flickr / NIAID

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik