Tudomány koronavírus

Koronavírus: így kezelik a betegeket

A szakértők folyamatosan dolgoznak azon, hogy megtalálják a koronavírus lehetséges gyógymódját, illetve kifejlesszék a potenciális vakcinát. Egy kísérleti védőoltás tesztelése a héten kezdődött meg az Egyesült Államokban, a szakértők bizakodóak, hogy a szert akár már egy év múlva elkezdhetik széles körben használni.

Egyelőre nincs gyógymód az új koronavírus okozta betegségre (COVID-19).

Az esetek többségében a fertőzést az immunrendszer legyőzi, ennek ellenére vannak olyan módszerek, melyekkel enyhíthetőek a tünetek.

Kép: Getty Images

A COVID-19 egyes tüneteiben a megfázásra vagy az influenzára emlékeztet. Az amerikai Mayo Clinic szerint a szakértők bőséges folyadékpótlással, láz- és fájdalomcsillapítással, illetve köhögés elleni készítményekkel igyekeznek javítani a páciensek állapotán. A betegek számára a pihenés is kiemelten fontos. Szélsőséges megbetegedés esetén, amikor a fertőzés már légzési nehézséget okoz, az oxigénellátásról is gondoskodni kell.

Az orvosok bizonyos esetekben otthoni karantént és kezelést írhatnak elő, hogy csökkentsék az egészségügyre nehezedő terheket, illetve a dolgozók és a fertőző betegek érintkezését.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik