Tudomány

A Nestlé is elindult a teljesen újrahasznosítható csomagolású élelmiszerek felé

A világ legnagyobb élelmiszeripari vállalata, a Nestlé is csatlakozott ahhoz a kezdeményezéshez, amelynek résztvevői vállalják, hogy csomagolóanyagaik 100 százalékban újrahasznosíthatók vagy újrafelhasználhatók legyenek – írja a HVG. Az Európai Műanyag Egyezmény célkitűzése a körforgásos műanyag-gazdálkodásba való átmenet felgyorsítása, és az alábbi célokat határozták meg:

  • Az újonnan gyártott műanyag termékek és csomagolóanyagok csökkentése legalább 20%-kal.
  • A műanyag csomagolóanyagok begyűjtésének és újrahasznosításának kapacitásnövelése legalább 25%-kal Európában.
  • Átlagosan legalább 30%-kal növelni az újrahasznosított műanyagok felhasználását a csomagolóanyagokban.

A Nestlé ezzel együtt felhívta a figyelmet arra, hogy a célok megvalósítás nem könnyű: a műanyag csomagolóanyagoknak mind élelmiszeripari minősítésűnek kell lennie, éppen ezért az újrahasznosított műanyagok előállításához pedig fejleszteni kell az újrahasznosítási eljárásokat. Ennek érdekében 1,5 milliárd franknál többet kíván befektetni az élelmiszeripari óriáscég.

Végre van újrahasznosítható tubusú fogkrém
Márciusban újrahasznosítható tubusú, vegán fogkrémek érkeznek a boltokba a Colgate jóvoltából.

Ami az újonnan gyártott műanyagok felhasználásának csökkentését illeti, a Nestlé jelenlegi csomagolásain kíván változtatni. Jelenleg a Purina állateledeleket és a Nescafé instant kávét érintő csomagolásmentes rendszer tesztelését végzi, illetve együttműködik az újrahasználható csomagolóanyagokkal megvalósított házhozszállítási szolgáltatásokat nyújtó LOOP-pal is.

Emellett a cég 250 millió svájci frankos fenntartható csomagolást célzó alapot hozott létre, ami innovatív csomagolási megoldásokat, köztük új anyagokat, újratöltő rendszereket és újrahasznosítási megoldásokat fejlesztő startupokat támogat.

Kiemelt kép: Klaus Ohlenschläger / Picture Alliance / dpa Picture-Alliance / AFP

Ajánlott videó

Olvasói sztorik