Nagyvilág

Napi 4,1 millió liter vizet venne ki a Nestlé egy floridai forrásból

Napi 1,1 millió gallon (több mint 4,1 millió liter) vizet használna fel Florida egyik természetes forrásából a Nestlé élelmiszeripari konszern. Ez a forrás táplálja a Santa Fe folyóval összeköttetésben álló Ginnie Springs területét,  a projekt leállításáért küzdő kritikusok szerint a törékeny forrás nem viselne el ekkora terhelést — számolt be a Guardian.

A lap szerint amellett, hogy Ginnie Springs a vízisportok szerelmeseinek is otthont ad, a terület ökológiai szempontból kritikus fontosságú menedékhely a parján fészkelő teknősfajok számára. A lap szerint félő, hogy ha a Nestlé tervét jóváhagyják, jóval kevesebb víz fog átáramlani a területen.

Halászó kormorán a Ginnie Springs folyóban. Biosphoto / Franco Banfi

A Nestlé kérelmében azt írta, hogy a palackozott vizet a lakosságnak értékesítené. A beruházás ellenzői szerint a környező területek, a Suwannee folyó vízgazdálkodási körze most is felépülőben van az éveken át tartó túlzott vízkitermelés miatt, a tervet ezért a környezetre ártalmasnak és a közérdekkel ellentétesnek nyilváníttatnák.

A Guardian szerint a Nestlé több népszerű termékét, így Zephyrhillst and Pure Life-ot is hasonló floridai forrásokból palackozza, a közeli High Springs-ben pedig dollármilliókat költött egy palackozóüzem felvásárlására és felújítására annak reményében, hogy megkapja a Ginnie Springsre vonatkozó engedélyeket.

A cégnek meg kell újítania a Suwannee folyó vízgazdálkodási körzetére vonatkozó vízhasználati engedélyét, ami még a Seven Springs nevű cég birtokában járt le. A Nestlé a vizet nyilvánosságra nem hozott költségek mellett tőlük vásárolná fel. A Nestlé ragaszkodik ahhoz, hogy a forrásvíz gyorsan megújuló erőforrás, és megbízható gazdálkodási tervet ígér a vízforrások hosszú távú fenntarthatóságáért.

A társaság tisztviselői elismerték az engedélykérelmet támogató vízgazdálkodóknak szóló levélben, hogy a tervek szerint négyszer annyi vizet fognak naponta fogyasztani, mint a Seven Springs korábban a Nestlé előtti, napi 0,26 millió gallonnyi kitermelésével.

Kiemelt kép: A Ginnie Springs élővilága/Europress

Ajánlott videó

Olvasói sztorik