Tudomány

Hím közbenjárás nélkül lett vemhes egy komodói varánuszlány

A Tennessee-i Chattanooga Állatkertben tavaly szeptemberben született három komodói varánusz, ami jó hír az egyébként sebezhető kategóriába sorolt fajnak, valamint az állatkertnek is. Most azonban kiderült: a varánuszbébik az állatkert alfahím varánuszának segítsége nélkül születtek.

Bár az emlősöknél ez a jelenség nem létezik, a hüllőknél viszont, ugyan ritkán, de előfordul az, hogy a nőstény megtermékenyítse saját magát. Ez történt Charlie-val is, aki végül kiköltötte a három kis varánuszt.

Our Komodo Dragon hatchling DNA results are in!
*Maury Voice* Kadal, you are NOT the father!

In September 2019, we…

Közzétette: Chattanooga Zoo – 2020. február 28., péntek

 

Ennél a fajnál az önmegtermékenyítés esetében az utódok mindig hímek lehetnek, így nem jön létre egy hosszú lánc, amiben aztán végül nincs szüksége senkinek sem hím egyedekre. A nőstény varánusznak ugyanis W és Z kromoszómája van, a hímnek pedig kettő Z. A nőstény képes WW és ZZ kromoszómapáros tojásokat létrehozni, csakhogy a WW kromoszómások nem életképesek, így nem kezdenek fejlődni. A ZZ kromoszómapárral rendelkező hímeket azonban a nőstény ki tudja keltetni.

Az amerikai állatkert korábban is próbálta már összehozni Charlie-t a neki előre kinézett hímmel, Kadallal, de úgy tűnik, a nőstényt nem hatotta meg a hím közeledése. Az állatkert szerint az önmegtermékenyítés azért alakulhatott ki, mert a vadonban ezek az állatok gyakran egyedül élnek, és agresszívvé válnak még a saját fajtársaik felé is, így

kénytelenek voltak más megoldást találni a fajfenntartásra a hagyományoshoz képest.

A komodói varánuszlányok gyakran kosarazzák ki a hím kérőket, néha kifejezetten agresszívan is, de esetekben hosszú távú, szoros kapcsolatot is kialakíthatnak velük.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik