Tudomány

Március végére visszatérhet a tél

Az elmúlt napok időjárását, és a folytatást is négy szóban össze lehet foglalni: hűvös, szeles, esős, szürke. Másként fogalmazva időjárásunk rendkívül változékony, a frontok gyors egymásutánban követik egymást, kiadós esőn napsütés, erős, viharos szél, mennydörgés olyan sebességgel követik egymást, hogy csak kapkodjuk a fejünket.

A Kárpát-medence felett jellemzően enyhe légtömegek ültek meg, ám egy tőlünk délnyugatra örvénylő mediterrán ciklon hidegfrontjai időről időre északi hideget »húznak be« fölénk

– mondja a 24.hu-nak Molnár László meteorológus, a Kiderül.hu munkatársa.

Most jön egy mélypont

A szerdai borongós, esős hideg a jelenlegi időjárási helyzet mélypontjának kezdete, csütörtökön -4 és +4 fok közti hőmérsékletekre ébredünk. Napközben élénk szél mellett a felhők közül több helyen is előbukkan a nap, a legmelegebb órákra a levegő országos átlagban 8-13 fokra melegszik, hogy aztán pénteken nyakig merüljünk a fekete levesbe.

A hét utolsó munkanapján az egész országban várható eső, zápor, a hőmérséklet maximuma 4-11 fok között lesz.

A meteorológus megjegyzi, hogy az előttünk álló napok időjárása sok szempontból inkább a tél végét, mint a tavasz elejét idézi. De már küszöbön a változás. Hétvégére csökken a csapadékhajlam, a jövő hét első napjaiban – március 10-11. környékén – pedig megérkezik a tavasz.

Visszatérhet a tél

A hónap közepe sok napsütést, felmelegedést ígér, de aki ennek hatására már csak a májust várja és az orgonavirágzást, jó eséllyel csalódni fog

– fogalmaz Molnár László.

Az idei „bolond” március tartogathat még meglepetéseket, a 8-10 napos kellemes tavasz után jelen állás szerint nagy eséllyel ismét betör a tél. Mintha február közepét írnánk, borongós, csapadékos idő valószínű hajnali fagyokkal, a hegyekben havazhat, a csúcshőmérsékletek pedig 6-7 fok között alakulnak majd.

Márpedig március végén már 15-18 fok lenne az elvárható, és az éjszakai hőmérsékletek sem nagyon süllyednek 0 fok alá.

Kiemelt kép: MTI/Varga György

Ajánlott videó

Olvasói sztorik