Tudomány

Óriási ördögöt fotóztak a Marson

A Mars egy igazán szeles bolygó, így nem meglepő, ha gyakran alakulnak ki a felszínén úgynevezett porördögök, vagyis apró forgószelek a felszínén. Ezek a jelenségek azonban, amilyen gyorsan születnek, olyan gyorsan el is tűnnek, így igazi ritkaság, ha sikerül őket lencsevégre kapni.

2019 októberében a Mars Reconnaissance Orbiter azonban sikerrel járt: a NASA szondájának egy nagyobb példányt sikerült lefotóznia, amely az Amazonis Planitia síkságán hasított végig.

Kép: NASA

A porördög szeme 50 méter széles volt, az árnyékából ítélve pedig 650 méter magas lehetett. Ez elég méretes, de közel sem a legnagyobb, amit valaha megfigyeltünk a vörös bolygón: 2012 márciusában ugyanez a szonda egy 20 kilométer magas porördögöt fényképezett, bár széltében nem volt nagyobb, mint a most felfedezett jelenség: 70 méter átmérőjű volt a tölcsére.

A jövőbeli emberes Mars-misszió résztvevőinek tehát valószínűleg a hirtelen felbukkanó óriási porördögökkel is meg kell majd küzdeniük a többi, nem elhanyagolható nehézség mellett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik