Tudomány

Ókori hajóval szelték át az óceánt

Átszelte az Atlanti-óceánt egy fából épült föníciai vitorláshajó mása, a Phoenicia – számol be az MTI.

A hajó szeptember 19-én indult a tunéziai Karthágó kikötőjéből mintegy 9600 kilométeres útjára, és február 4-én érkezett meg a floridai Fort Lauderdale-be.

A Phoenicia küldetése a Föníciaiak Kolumbusz Expedíciója Előtt nevű projekthez tartozott. A Föníciai Nemzetközi Kutatóközpont célja az, hogy bizonyítsák: a föníciaiak hajói átszelhették az Atlanti-óceánt több mint 2 ezer éve, jóval azelőtt, hogy Kolumbusz Kristóf felfedezte az Újvilágot. Az expedíció emellett az ENSZ Tiszta Tengerek kampányának is része volt.

Kép: AFP / Leemage

Philip Beale, a hajó kapitánya és az expedíció vezetője nemzetközi legénységgel hajózott, amelynek tagjai az Egyesült Államokból, Libanonból, Tunéziából, az Egyesült Királyságból, Norvégiából, Hollandiából, Brazíliából és Indonéziából érkeztek. A hajó útját Yuri Sanada brazil filmes dokumentálta.

A tengeri kereskedelemmel foglalkozó föníciaiak az ókor leghíresebb hajósai voltak. A Földközi-tenger keleti partvidékén, a mai Libanon, Izrael, Szíria és Palesztína területén éltek időszámítás előtt 1200-700 között. Hajóikat maguk építették, és kiváló tájékozódási képességeiknek köszönhetően távoli helyekre, például Indiába is eljutottak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik