Tudomány

Szempillák nőttek a nő szájában

Rendkívül ritka egészségügyi állapot alakult ki egy olasz nőnél – számol be a Live Science. A páciens ínyén szempillaszerű szőrszálak kezdtek el nőni.

A nő 2009-ben, 19 éves korában fordult orvoshoz, ekkor policisztás ovárium szindrómát (PCOS) mutattak ki nála. A rendellenesség hátterében a nemi hormonok egyensúlyhiánya áll.

A PCOS többek közt túlzott szőrnövekedést is kiválthat.

A beteg szájából sebészi úton távolították el a szőrszálakat, majd fogamzásgátlót kapott, hogy szabályozzák a hormonok szintjét.

Hat évvel később azonban a nő hasonló tünetekkel tért vissza. A páciens ekkorra abbahagyta a gyógyszer szedését, és már nemcsak ínyén, hanem szájában, az állán és a nyakán is szempillaszerű szálak nőttek. A szőrt ismét eltávolították, majd megkérték, hogy jöjjön vissza kontrollra. A nő csak egy évvel később jelent meg, ekkor még több szőrszálat távolítottak el ínyéről.

Kép: iStock

Az esetet leíró tanulmány szerzői szerint rendkívül ritka, hogy egy beteg szájában szőrszálak jelenjenek meg. Az orvosok arra jutottak, hogy a jelenség hátterében bizonyosan a PCOS állt, hiszen a fogamzásgátló elhagyása után ismét jelentkeztek a tünetek. A szakértők úgy gondolják, hogy ez az első alkalom, amikor a PCOS okozott szőrnövekedést a szájban.

A policisztás ovárium szindrómára nincs gyógymód, a hormonok egyensúlyának szabályzásával ugyanakkor enyhíthetőek, illetve megszüntethetőek a rendellenesség tünetei.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik