Tudomány

Ez nem az Oroszlánkirály: pórul járhatott az örökbefogadott oroszlánkölyök

Az Oroszlánkirály első képkockáin megszületik Szimba, a kis oroszlán, akit Rafiki, a pávián mutat be a szavanna népének úgy, hogy egy szikla tetején a magasba emeli mindenki előtt. A dél-afrikai Kruger Nemzeti Parkban most hasonló jelenet játszódott le: egy fiatal hím pávián ellopott egy oroszlánkölyköt, de valószínűleg,

a Disney-mesével ellentétben, ennek a történetnek sokkal kevésbé lett vidám vége.

Kurt Schultz szafarivezető kapta lencsevégre a jelenetet, ami, mint az a Latest Sightings weboldalról kiderül, nem annyira egyedi jelenség, mint gondolnánk. A páviánok előszeretettel ölnek fiatal leopárdokat és oroszlánokat, de általában falkában dolgoznak, és nem egyedül vágnak neki a feladatnak. Schultz szerint az is furcsa volt, hogy a pávián nem tűnt agresszívnek, épp ellenkezőleg: úgy viselkedett az oroszlánkölyökkel, mintha az egy kicsi pávián lenne.

Csakhogy valószínűleg a helyzet a kis oroszlánnak annyira nem végződik olyan jól: a hím páviánok veszekedés közben jellemzően megölik a kölyök macskaféléket, és annak ellenére, hogy ez a pávián nem tűnik vérszomjasnak, a kölyök valószínűleg hamarosan éhen vagy szomjan hal, hiszen nem lehetne sokáig távol az anyaoroszlántól.

A mostani eset, annak ellenére, hogy nem egyedi, igencsak látványos: a hím pávián, miután ellopta az oroszlánt, elkezdett tetvészni rajta, majd egyszerűen csak hagyta, hogy mellette pihenjen. A szafarin résztvevők szerint az oroszlán kimerültnek és bágyadtnak tűnt, valószínűleg a pávián már játszott vele egy ideje. Azt nehéz megmagyarázni, hogy a majom miért érezte úgy, hogy oroszlánt kell lopnia, pláne úgy, hogy nem is akarta bántani. Schultz megjegyezte, hogy húsz éve járja a nemzeti parkot, de még soha nem látott ehhez hasonló jelenséget.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik