Tudomány

Gyilkolja a méheket az egyik legnépszerűbb rovarirtó

Egy friss kutatás szerint sokkal mérgezőbb a méhekre az amerikai mezőgazdaság, mint korábban gondolták, és ennek főként az az oka, hogy az Európában már betiltott, fokozottan káros neonikotinoid rovarirtók használata növekszik – írja a Science Daily. Az Egyesült Államokban a toxicitás az elmúlt 20 évben több mint százhússzorosára növekedett, főleg a középnyugati államokban, és ez pusztítja az egyébként is sérülékeny beporzókat – derül ki a Scientific Reports tudományos folyóiratban megjelent tanulmányból.

A Penn Állami Egyetem Beporzó Kutatóközpontjának tudósai szója- és kukoricaültetvényeket vizsgáltak meg, mert itt jellemző, hogy a méhekre nagyobb veszély leselkedik. Ez az első olyan kutatás, ami az országban megmutatja, hol vannak nagyobb veszélyben a beporzók, és hol van szükség több természetvédelmi intézkedésre.

Christina Grozinger, a kutatás egyik vezetője szerint a rovarirtók nyilván fontosak azért, hogy megvédjék a mezőgazdasági növényeket a káros rovaroktól, viszont

számításba kell venni azt is, hogy a nem kártékony rovarokra milyen hatással vannak.

A szakértők a kutatáshoz azt is megfigyelték, hogy mi a különbség aközött, ha a méheket közvetlenül megszórják a rovarvédőkkel, és aközött, ha az állatok megemésztik azt a táplálékukkal. Mindebből egy részletes térképet készítettek arról, mennyire mérgezők a mezőgazdasági területek a méhek számára az országban.

Kép: iStock

A kutatók szerint a toxicitás növekedése annak köszönhető, hogy a farmerek egyre több neonikotinoid tartalmú rovarirtót használnak, amit Európában már be is tiltottak, pontosan azért, mert súlyosan károsítja a méheket. Ennek ellenére még mindig ezek a legszélesebb körben használt rovarirtók. Éppen ezért, a kutatók úgy gondolják, a használt rovarirtószerek mennyisége nem fedi le azt, hogy egy-egy szántóföld mennyire mérgező a beporzók számára.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik