Tudomány bbc history

Neki köszönhetjük, hogy sikítunk a hullámvasúton

Ma már egyetlen valamirevaló vidámpark sem lehet meg hullámvasút nélkül, és a különböző, erre szakosodott fejlesztők egymással versengve adják át a fizikai határokat és az emberi gyomor tűrőképességét próbára tevő építményeiket. Ugyan hullámvasútra emlékeztető konstrukciókat már korábban is építettek, a modern változatok atyjának LaMarcus Adna Thompsont tartják.

Az amerikai feltaláló és üzletember 135 éve, 1885. január 20-án szabadalmaztatta saját tervezésű hullámvasútját, amely Switchback Railway (nagyjából Cikcakkos Vasútnak fordíthatnánk) néven már az előző év júniusától szállította fejenként 5 centért az utasokat a New York-i Coney Islanden.

Wikipedia

Thompson 1919-es haláláig nagyjából harminc új hullámvasút-technológiát szabadalmaztatott, és nemcsak az Egyesült Államokban, de Európában is számos hullámvasutat épített. Ugyan a Switchback Railwayt és a feltaláló többi alkotását a XX. század közepére már mind bezárták vagy lerombolták, Thompson öröksége újabb és újabb formákban azóta is tovább él.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik