Tudomány bbc history

Elképesztő vagyonra tett szert Taxis Ferenc családja

Ő rakta le a modern postaszolgálat alapjait.

Köztudott tény, hogy a birodalmak felépítéséhez, de főleg fenntartásához a nyers erőn kívül információk és azok hatékony továbbítása is szükséges. Nem véletlen, hogy az ókor minden nagy birodalmában működött valamiféle futár- vagy postaszolgálat, és a Róma örökségét feléleszteni próbáló Nagy Károly is létrehozott valami hasonlót.

Ez a rendszer azonban birodalmával együtt elenyészett, a középkorban pedig küldöncök hozták-vitték a fontos emberek leveleit, akinek pedig ilyesmire nem volt módja, az jobb híján utazó barátokra, kereskedőkre vagy vándorokra bízta üzenetei továbbítását. Különösen nagy gondot jelentett mindez a XVI. század elején hatalmát gyakorlatilag a fél Európára kiterjesztő Habsburg uralkodóknak.

Taxis Ferenc

III. Frigyes volt az első, aki itáliai hadjárata idején bízott meg egy Ruggero de Tassis nevű férfiút azzal, hogy létesítsen rendszeres futárkapcsolatot Észak-Itália és Bécs, valamint az osztrák tartományok között. Frigyes fiának, I. Miksa császárnak az egész kontinensre kiterjedő diplomáciai játszmájához, illetve az uralma alá tartozó területek irányításához még inkább szüksége volt megbízható postaszolgálatra.

Albrecht Dürer: I. Miksa. Forrás: Wikipedia

Amikor tehát a Tassis família egy másik tagja, a magyar névváltozatban Taxis Ferencként is ismeretes Francisco de Tassis azzal az ajánlattal fordult hozzá, hogy az üzemeltetés jövőbeli hasznáért cserébe rendszeres postaszolgálatot állít fel Ausztria és Németalföld, illetve a francia királyi udvar érintésével Spanyolország között, a császár kapott az ajánlaton. 515 évvel ezelőtt, 1505. január 18-án keltezték azt az iratot, amely megadja a császári felhatalmazást Tassisnak, hogy hozzáfogjon a hálózat kiépítéséhez.

A modern posta alapja

A dokumentum érdekessége, hogy a küldemények leszállításának vállalt idejét is feltüntetik rajta, ezek szerint Innsbruckból Brüsszelbe öt és fél nap alatt, onnan Párizsba további 44 óra alatt, Brüsszelből Toledóba pedig 15 nap alatt legkésőbb meg kellett érkezniük a küldeményeknek. Télen valamivel hosszabb volt a szerződésben vállalt határidő, de néhány évvel később az eredeti szerződéshez képest már gyorsabb szállítást vállalt Tassis.

Francisco de Tassis ezzel tulajdonképpen lerakta a kontinens első, országhatárokon átívelő, modernnek nevezhető postaszolgálatának alapjait, amely aztán Császári Birodalmi Posta néven évszázadokon át szolgálta a Habsburg uralkodók és többi ügyfelük érdekeit. Miksa és utódai kellőképpen honorálták is a család szolgálatait címek és birtokok adományozásával. A később a Thurn und Taxis nevet felvevő famíliai egészen a hercegi rangig emelkedett, és ma is Németország, sőt Európa egyik legvagyonosabb és legelőkelőbb családjai közé tartozik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik