Tudomány

Különleges fa menekült meg az ausztrál bozóttüzekben

A sárkányfenyők (Wollemia nobilis) túlélték a dinoszauruszokat, de félő volt, hogy az Ausztrália-szerte pusztító bozóttüzek végzetesek lehetnek számukra. A különleges, veszélyeztetett faj a kelet-ausztráliai Wollemi Nemzeti Parkban, Sydneytől észak-nyugatra nő – írja az MTI.

A környéken tomboló tűz a Wollemi Nemzeti Parkban is hatalmas pusztítást végzett, de a tűzoltóknak hála, a sárkányfenyőket sikerült megmenteni a levegőből szétszórt oltóanyag és egy öntözőrendszer segítségével.

Ahogy a tűz közelített a sárkányfenyők élőhelyéhez, a tűzoltók működésbe hozták az öntözőrendszert, és a levegőből helikopterrel és repülővel is oltották a tüzet a környéken.

“Néhány fa elégett, de a faj többi példánya megmenekült a tűzvésztől” – jelentette be szerdán Matt Kean, Új-Dél-Wales környezetvédelmi minisztere.

Ausztráliában gyakoriak a nyári bozóttüzek, de idén katasztrofális mértékűvé váltak. Mindeddig 29 halálos áldozatot követelt a tűz, országszerte több mint 2500 otthon lett a lángok martaléka és mintegy egymilliárd nagyobb állat pusztult el.

Kép: iStock

A Wollemia nobilist a botanikusok rég kihalt növénynek hitték, mert létezéséről sokáig csak fosszíliák adtak hírt. A legrégebbi maradvány 91 millió éves volt, míg egy ausztrál természetvédelmi őr 1994-ben meg nem találta a kihaltnak hitt fa élő példányait. David Noble a Sydneytől 200 kilométerre fekvő Wollemi Nemzeti Park egyik keskeny szurdokában lelt rá a sötétzöld lombú, csokoládébarna törzsű, különleges facsoportra, a botanikusok pedig megerősítették: valóban a Wollemiát találták meg.

Főkép: SAEED KHAN / AFP

Ajánlott videó

Olvasói sztorik