Tudomány

Az űrből is látszik Ausztrália lángolása

A műholdaknak köszönhetően az űrből is nyomon követhető a Föld klímájának változatása, a kutatóknak rengeteget segítenek a madártávlatból készülő felvételek. Ha valaki pontosabb képet szeretne kapni arról, mit jelent a klímakatasztrófa, elég rápillantania Ausztráliára: a Nagy-korallzátony hatalmas tempóban pusztul, a tengeri élővilág folyamatosan veszít sokszínűségéből, a világörökségi listán szereplő Közép-Kelet-Ausztrália esőerdő-rezervátumait egyre nagyobb veszély fenyegeti, számtalan város maradt víz nélkül, és most szinte a teljes kontinens ég. A tavaly novemberben kezdődött ausztráliai bozóttüzek továbbra is nagy veszélyt jelent az élővilágra és a környezetre, december 31-én több ezer ausztráliai ember hagyta el az otthonát.

A NASA Earth Observing System (EOS) nevű földmegfigyelő rendszere által gyűjtött adatokon alapulva most bárki megnézheti a NASA Worldview nevű online eszközével, milyen természeti csapások sújtják éppen a Földet, többek közt már az ausztráliai lángok pusztítása is látszik. A térképen a dátumok és a pontos információk mellett animációt is nézhetünk a helyszínen zajló aktivitásokról adott időintervallumra vonatkozóan. Ausztrália felszínét böngészve jól látszik, hogy a tűz idővel hatalmas füstté alakult a partoknál. A NASA szóvivőjének elmondása szerint december 12-én már jól láthatóvá vált a katasztrófa a műholdjaik felvételein is.

Forrás: NASA Worldview

A lángok nem válogatnak, a legnagyobb városokig is elterjedtek, Sydney és Melbourne külterületén például több ház megrongálódott, a felszálló füst pedig mindkét települést beborította. December elején olyan rossz volt a levegő minősége Sydney felett, hogy az 11-szeresen meghaladta a már veszélyesnek számító értéket.

Eddig Ausztrália hat államában 5,9 millió hektár égett porrá, ami nagyobb terület, mint Belgium. Csak összehasonlításként, a globális pánikot kiváltó 2019-es amazonasi erdőtüzekben 900 ezer hektáron pusztítottak a lángok. A halálos erdőtüzeiről hírhedt Kaliforniában pedig alig több mint 100 ezer hektáron terjedt el a tűz az előző évben.

Ausztrália lángokban, az amazóniai erdőtűz ehhez képest semmi volt
Hatszor akkora terület égett már porrá Ausztráliában, mint tavaly Brazíliában. A katasztrófa elkerülhetetlen, de a miniszterelnök inkább a szénipart védi.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik