Tudomány

Aranynak hitte, de kiderült, hogy még annál is sokkal értékesebb

2015-ben David Hole fémdetektorával az ausztrál Maryborough Nemzeti Parkot járta, amikor egy nehéz, vöröses szikára lett figyelmes. Meg volt győződve róla, hogy a kőben arany rejlik, ezért hazavitte, és megpróbálta feltörni. Mindennel próbálkozott, még savba is belerakta a követ, de az nem akart engedni. Évekkel később tudta csak meg, hogy

a kő maga sokkal értékesebb, mint bármennyi arany, amit találhatott volna benne.

Hole a The Sydney Morning Herald szerint Melbourne-i Múzeumhoz vitte a követ, hogy a szakértők mondják meg, mi az, és miért nem tud vele mit kezdeni. A múzeumban kiderült, hogy egy 4,6 milliárd éves meteoritról van szó, ami kevesebb, mint ezer évvel ezelőtt hullhatott a Földre. A sajátos formáját annak köszönheti, hogy a légkörbe érkezve olvadni kezdett, a súrlódás pedig kicsit formált rajta.

Bill Birch geológus már onnan tudta, hogy meteoritról van szó, hogy felemelte: egy földi szikla ugyanis soha nem lenne ilyen nehéz a méretéhez képest. A kő 39 centiméter hosszú, és 17 kilogrammot nyom. Azért ilyen súlyos, mert nagyon sűrű vasat és nikkelt tartalmaz.

Fotó: Melbourne Museum

A meteorit egyébként egészen különleges: a geológusok gyémántfejű fúrót használtak, és letörtek belőle vele egy darabot, amiben ezüst pöttyöket találtak. A pöttyök akkor keletkeztek, amikor a Naprendszerünk kialakulásánál a szuperforró gázfelhőből kikristályosodtak a szilikát ásványok.

A szakértők azt tippelik, hogy az elmúlt 200 évben eshetett a Földre, így valószínűleg az ausztrálok látták is, hogy becsapódott.

Főkép: illusztráció, iStock

Ajánlott videó

Olvasói sztorik