Tudomány

Ebben az iskolában a diákok döntik el, mikor mennek suliba

A világon egyre több embert érint az alváshiány, az egyik legfenyegetettebb csoportot a tinédzserek alkotják. Éppen ezért sok országban kísérleteznek a tanítás későbbi megkezdésével, az előzetes eredmények pedig kifejezetten biztatóak.

A közelmúltban Németországban, az Alsdorfi Középiskolában különleges kísérletet folytattak – írja a ScienceAlert. Az iskolában nem egyszerűen későbbre tolták a tanítás megkezdését, hanem lehetőséget adtak a diákoknak, hogy maguk döntsék el, mikor kezdenének. Az intézmény innovatív módszereiért és a rugalmasságáról híres Dalton-terv használatáért már több szakmai elismerést is kapott.

Fotó: iStock

Till Roenneberg, a müncheni Lajos-Miksa Egyetem munkatársa csapatával mérte fel a választható iskolakezdés hatásait. Az iskolában az idősebb diákok (10., 11. és 12. osztály) 8:00-kor vagy 8:50-kor kezdhetnek, utóbbi esetben egyedül kell tanulniuk, hogy ne maradjanak le társaiktól. 2016-ban a kutatók kilenc héten át folytattak vizsgálatot az iskolában.

Adataik alapján a diákok 97 százaléka többet aludt a rendszernek köszönhetően.

Ez igen fontos eredmény, hiszen a későbbi kezdés gyakori ellenérve az, hogy a fiatalokat csak arra buzdítja, hogy éjszaka tovább fennmaradjanak. A szakértőket az is meglepte, hogy a diákok csupán az esetek 39 százalékában döntöttek úgy, hogy csak 8:50-re érkeznek meg az iskolába.

Fontos kiemelni, hogy a tanulmány adatai a diákok saját bevallásain alapulnak. Ennek ellenére az eredmények fontosak lehetnek az iskolarendszer megreformálásában.

Kiemelt fotó: iStock

Ajánlott videó

Olvasói sztorik