Tudomány

Megnevezték századunk legnagyobb gyilkosát

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) friss jelentése szerint jelentős egészségkárosító hatással a klímaváltozás, egyre többen szenvednek hőstressztől, a szélsőséges időjárás hatásaitól és a szúnyogok által terjesztett betegségektől.

Széleskörű és pusztító hatások

Az ENSZ-szervezet, amely a hétfőn Madridban megkezdődött kéthetes klímakonferencia (COP25) másnapján tette közzé jelentését, a szén-dioxid-kibocsátás visszaszorítását célzó intézkedések megvalósítására szólította fel a világ kormányait, rámutatva, hogy csupán a légszennyezettség csökkentésével évente egymillió életet lehetne megmenteni.

Az egészségünk is megsínyli az éghajlatváltozást. Hogy miért? Mert a tüdőnk, az agyunk, a szív- és érrendszerünk megszenvedi a klímaváltozás kiváltó okait, amelyek átfedésben vannak a légszennyezettség okaival

– idézi az MTI Maria Neirát, a WHO környezetügyi, klímaváltozási és egészségügyi részlegének igazgatója.

A szakember szerint mindezek ellenére az éghajlatváltozás elleni fellépésre szánt büdzsé kevesebb, mint egy százaléka kerül az egészségügyi szektorhoz, ami „teljesen felháborító”. Az üvegházhatású gázok kibocsátása tavaly rekordszintet ért el, aminek nyomán a klímaszakértők arra figyelmeztetnek, hogy a globális átlaghőmérséklet jelentősen növekedhet az évszázad folyamán, „széleskörű és pusztító” következményeket maga után vonva.

A legnagyobb fenyegetés

A WHO úgy véli, hogy a klímaváltozás lehet a XXI. század legnagyobb egészségügyi fenyegetése

– húzta alá Diarmid Campbell-Lendrum, a WHO szakértője.

„Ennek oka, hogy hacsak nem csökkentjük a szén-dioxid-kibocsátásunkat, akkor továbbra is aláaknázzuk az élelmiszer- és ivóvíz-ellátásunkat, rontjuk a levegő minőségét, egyszóval minden olyan tényezőt, amelyre szükségünk van a népességünk jó egészségének fenntartásához lehet a XXI. század legnagyobb egészségügyi fenyegetése” – tette hozzá.

Campbell-Lendrum szerint a légszennyezettségnek és a klímaváltozásnak ugyanaz a forrása. A WHO becslései szerint több mint hétmillió ember hal meg évente a beltéri és kültéri légszennyezettség miatt.

Kiemelt kép: EyePress News / EyePress

Ajánlott videó

Olvasói sztorik