Tudomány

Újabb havazás érkezik

Az elmúlt napokban tipikus téli időjárási jelenség, az úgynevezett hidegpárna okozott szürke, rendkívül párás napokat, hétfőn azonban egy hidegfront vet véget a sűrű köd uralmának, rengeteg csapadékot hoz, nevével „ellentétben” pedig némi felmelegedést.

Hideg, ködös

A Kárpát-medencében nyáron, az ősz és a tavasz nagy részében a légrétegződés olyan, amint azt elvárjuk: a napsugarak felmelegítik a felszínt, ezért ahogy felfelé haladunk, egyre hűvösebb van. Csakhogy télen a medence jelleg a feje tetejére állítja az egészet.

Ha talaj közelében feldúsul a nedvesség, az amúgy is kisebb szögben érkező napsugarak nem tudják felmelegíteni a felszínt, a párából nem lehet felhő, ezért ködként üli meg az egész »teknő alját«

– magyarázza a 24.hu-nak Molnár László meteorológus, a Kiderül.hu munkatársa.

Ez a hideg légpárna, a nap csak a tetejét éri, az év ezen időszakában nincs ereje áthatolni rajta – 800 méter feletti hegycsúcsokon viszont ragyogó, derült ilyenkor az idő. Ha pedig a magasban melegebb levegő érkezik a hidegpárna fölé, egész hosszan leszoríthatja, konzerválhatja az alsó hűvös, párás időjárást. A fizika törvényei szerint ugye a meleg levegő felfelé áramlik, a hideg meg lefelé, de a „párna” fordított rétegződése ezt megakadályozza.

Hidegfront hoz meleget

Még hétfőn érkezik egy hidegfront, ami élénk légmozgásával kisöpri a ködöt, megszünteti a hideg légpárna hatását. A következő napokban ismét rácsodálkozhatunk, milyen csalafinta is a téli időjárás. A hidegfronttól logikusan lehűlést várunk, de valójában néhány fokkal melegebb lesz, mint az elmúlt napokban.

Az ok elég egyszerű: a 800 méter feletti légrétegekhez képest valóban hűvösebb levegő áramlik fölénk, ám ez még mindig melegebb, mint amit eddig a hidegpárna alatt tapasztaltunk.

A fronttal jelentős mennyiségű csapadék is érkezik, kedd estig szinte az egész ország területén számíthatunk csapadékra, a legtöbb – akár 15-25 mm – a nyugati, délnyugati megyékben várható. Kedd délután már csak az Alföld keleti felén eshet, ezzel együtt nyugaton egyre nagyobb területen felszakadozik a felhőzet és kisüt a nap. A napfény hatására melegszik a felszín és visszakanyarodunk oda, hogy a hidegfront nyomában melegebb lesz, mint előtte volt.

Hóra is számíthatunk

Azért a téli kabátot nem érdemes elrakni, hétfőn 0-10, kedden és szerdán 3-8 fok körül alakulnak a maximumok, a hajnalok fagyosak maradnak. Szerdán viszonylag száraz lesz az idő, csütörtökön viszont újabb csapadékzóna éri el hazánkat, a hét végéig változékony időre számíthatunk: sok lesz az eső, de több helyen várható néhány órás napsütés is.

Nyugaton és az Északi-középhegységben az esőt hó, havas eső válthatja, ám nem lesz olyan intenzitása, a fagypont feletti hőmérsékleten tartós hótakaró alakuljon ki.

Síkvidéken a legmelegebb órákban 0 és 7 fok közötti értékeket mérhetünk, az ország nagy részén ezért inkább eső várható. Összességében tehát marad a hűvös, csapadékos, szürke december változékony idővel. A meteorológus megerősíti, az év utolsó hónapja hozza a statisztikai átlagot, a decemberi napsütéses órák száma Magyarországon ugyanis mindössze 50. Nem egy verőfényes időszak ez.

Kiemelt kép: MTI/Komka Péter

Ajánlott videó

Olvasói sztorik