Tudomány

Újabb tüdőpestises esetet regisztráltak Kínában

Újabb tüdőpestises esetet dokumentáltak a Kína északi részén fekvő Belső-Mongólia Autonóm Területen – írja az MTI. A közelmúltban ez a negyedik hasonló megbetegedés az ország ezen részén. Most egy pásztor fertőződött meg a mongol határon fekvő Uláncsáb régióban, ami mintegy 500 kilométerre fekszik attól a szintén Mongóliával határos Hszilingol nevű térségtől, ahol a korábbi három beteget regisztrálták.

A páciens a helyi kórház közleménye szerint stabil állapotban van, és kezelése jelenleg is folyik. Őt és a vele kapcsolatba került négy embert karanténba helyzeték, de a betegen kívül egyelőre senkinél nem jelentkeztek tünetek.

Belső-Mongóliában a pestises esetek felfedezése óta óvintézkedéseket vezettek be a fertőzések megelőzésére. Az érintett helyszíneken rágcsálóirtást végeztek, ezen felül a fertőzöttekkel kapcsolatba került embereket megfigyelésre karanténba helyezték, és fertőtlenítették a betegek lakhelyeit és környezetét. A járványügyi hatóság munkatársai 14, a betegséget előidéző kórokozót hordozó állatot fogtak be. A helyiek között felhívást tettek közzé, melyben felszólítják őket, hogy ne fogyasszanak vadhúst.

Kínában utoljára 2017-ben regisztráltak pestisfertőzést, mely halálos kimenetelű volt. Az utóbbi évtizedekben a betegséget nagyon ritkán észlelték az országban.

Kiemelt kép: iStock

Ajánlott videó

Olvasói sztorik