Tudomány

Egy igazi amazon sírjára bukkantak

Különleges vaskori nyughelyet tárt fel Anahit Khudavergyan, az Örmény Tudományos Akadémia munkatársa csapatával Örményországban – írja az IFLScience. A 2017-ben azonosított sírban egy nő feküdt, akiről a mellette azonosított leletek alapján eleinte úgy vélték, hogy igen előkelő volt.

A csontváz későbbi vizsgálata viszont már arra utalt, hogy a nő egy harcos lehetett.

A combcsontban egy vas nyílhegyet találtak, a kutatók úgy vélik, hogy a harcos ezt a sérülést jóval a halála előtt szerezte. Medence-, comb- és sípcsontján további sebesüléseket is kimutattak, melyek kardtól vagy fejszétől származhatnak. Elképzelhető, hogy végül ezek okozták a halálát.

Claude Deruet: Az amazonok indulása – Kép: Wikimedia Commons/Közkincs

A kutatók szerint a nő 20-29 éves korában halhatott meg, és igen erős testfelépítésű volt.

A csontváz alapján gyanítható, hogy izomzata íjászattal és lovaglással edződött.

A harcos az Urartu nevű királyság korában élt, az államalakulat az Örmény-felföldön működött az időszámítás előtti 9-6. században. Az Európa és Ázsia között elterülő régió stratégiailag igen fontos volt, a helyi régészeti leletek pedig arról árulkodnak, hogy a királyság gyakran kényszerült védekezésre. A helyiek között sok volt a katona, a fiúk már tízévesen elkezdték tanulni a lovasíjászatot.

A Kaukázus területén korábban már több női harcos sírját is megtalálták. Khudavergyan szerint elképzelhető, hogy ezek a katonák jelentették a görög mitológia amazonjainak prototípusát.

Kiemelt kép: Wikimedia Commons/Közkincs

Ajánlott videó

Olvasói sztorik