Tudomány

Ennél testhezállóbb nevet nem is adhattak volna a sárkányszerű dinoszaurusznak

Új nevet kapott egy 130 millió éve élt dinoszaurusz, amelynek fosszíliáit most sorolták át egy újonnan megalakult pteroszaurusz-csoporthoz. Az állat mostantól a Trónok harca sárkányokat nevelgető családjának, a Targaryen háznak a nevét viseli.

A Targaryendraco wiedenrothinak elképesztően jól fennmaradt fosszíliái vannak, bordái, szárnyai és állkapcsa is fennmaradt – utóbbinak jellegzetes karakterisztikája két éles, elhajló fog. A maradványokat először 1985-ben találták meg, azért tűntek ki a többi közül, mert szokatlanul sötét színűek – írja az IFL Science.

Mielőtt George R. R. Martin könyvei után nevezték volna el, az állatot az Ornithocherius családba sorolták, amelynek tagjaiból azóta sokat soroltak másik családba, mivel nem volt elegendő fosszília a teljes megértésükhöz, ráadásul a repülő dinoszauruszokról egyébként is viszonylag keveset tudunk.

A dinoszaurusz állkapcsának maradványai. Kép: Taissa Rodrigues és Alexander Wilhelm Armin Kellner/Zookeys

A Historical Biology tudományos folyóiratban megjelent tanulmány szerint már most tudjuk, hogy hat már ismert pteroszaurusz rokona lehet a Targaryendraconia csoportnak. Az ilyen dinoszauruszok legszembetűnőbb hasonlósága az előbb említett visszahajló fogak és a vékony, hosszú állkapocs.

Rodrigo Pêgas, a brazil Universidade Federal do ABC in São Bernardo do Campo paleontológusa és a tanulmány fő szerzője a National Geographicnak elmondta: ezek az állatok valószínűleg halakkal táplálkoztak, és part menti környezetben éltek. A nevüket azért kapták a Targaryen házról, mert az évmilliók során a fosszíliájukat körbeölelő kőzetekből olyan ásványok váltak ki, amelyek sötétre színezték a csontokat – ráadásul Pêgas nagy rajongója George R. R. Martin könyveinek.

Főkép: HBO

Ajánlott videó

Olvasói sztorik