Tudomány

A csontokat is összeroppantotta a 70 millió éves ragadozó

Szakértők egy csoportja egy 70 millió éves húsevő dinoszaurusz Madagaszkáron előkerült kövületeit vizsgálta – írja a CNN. A ragadozó olyan sokat használta a fogait, hogy azokat kéthavonta lecserélte. A Majungasaurusnál a folyamat 13-szor gyorsabb volt, mint bármely másik húsevő dinoszaurusznál.

Michael D’Emic, az Adelphi Egyetem munkatársa és a tanulmány szerzője szerint a gyors fogcsere arra utal, hogy a ragadozó akár a csontokat is széttörte fogaival. Korábban több olyan dinoszaurusz-csontot is találtak, amelyeken a Majungasaurus fogával megegyező sérüléseket mutattak ki.

A nagyjából 6,5 méter hosszú állat a korabeli Madagaszkár csúcsragadozója lehetett.

Az élőlény pengeéles fogai késként hatolhattak át a húson, a csont viszont már túl kemény lehetett neki, valószínűleg ezért fejlődött ki a dinoszaurusznál a gyors fognövekedés.

Kép: iStock

A csapat Majungasaurus-fogak növekedési gyűrűit elemezte, ezek a fák évgyűrűihez hasonlóan árulkodnak a fog élettartamáról. A kutatók emellett az állkapcsot is megvizsgálták, így tudták megállapítani, hogy a Majungasaurus fogai milyen gyorsan cserélődtek.

Kiemelt kép: iStock

Ajánlott videó

Olvasói sztorik