Tudomány

Fájni fog az első férfi fogamzásgátló

Az Indiai Orvosi Kutatási Tanács sikeres klinikai kutatásokat végzett az első férfi fogamzásgátló injekcióval kapcsolatban, így most már csak az indiai gyógyszerhatóságon múlik, hogy mikor lesz kereskedelmi forgalomban is kapható gyógyszer belőle – olvasható a The Hindustan Times weboldalán. Ha a szer megkapja a zöld utat, akkor a következő hat-hét hónapon belül kezdhetik gyártani.

Dr. RS Sharma, a kutatási tanács tudósa szerint a klinikai kutatások során 97,3 százalékos volt a szer eredményessége, ami már megközelíti a női hormonális fogamzásgátlók 99 százalékos biztonságát.

Abban viszont nem hasonlít a női változatra, hogy nem hetekre vagy hónapokra, hanem évekre nem lesz képes a férfi gyermeket nemzeni: 13 évig tart ugyanis a hatása, ezért az orvosok inkább a vaszektómia alternatívájaként emlegetik. Az injekció neve magyarra fordítva nagyjából úgy hangzik, hogy a sperma irányított, visszafordítható gátlása (reversible inhibition of sperm under guidance RISUG), és az ondóvezetékbe adják. A szer megakadályozza, hogy az ondó kilökődjön az ejakuláció közben.

Fotó: iStock

Bár a péniszbe adott injekció nem tűnik a legkellemesebb megoldásnak, altatásban csinálják az eljárást, és a kutatók remélik, hogy többen fogják választania módszert, mint a végleges elköttetést.

Indiai kutatók már az 1970-es évek óta dolgoznak az RISUG kifejlesztésén, a szer most jutott el odáig, hogy biztonságosan lehessen használni. Bár a klinikai kutatások utolsó fázisát mindössze 303 kutatási alanyon végezték, ez már elég nagy szám ahhoz, hogy az eredmények meggyőzőek legyenek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik