Tudomány

Saját magából csinált hülyét az elismert kutató

Az év legmeredekebb tudományos elméletével állt elő a héten William Romoser, az Ohiói Egyetem munkatársa. A szakértő a marsjárók nyilvános képeit elemezve arra jutott, hogy a vörös bolygón rovarok és egyéb állatok kövületei láthatóak, sőt még ma is van komplex élet az égitesten.

Rovarok élnek a Marson egy kutató szerint
Hajmeresztő elmélettel állt elő az Ohiói Egyetem szakértője.

Romoser kijelentései gyorsan nagy vitát kavartak, nem sokkal a publikálás után pedig eltávolították a kutatásról beszámoló közleményt az egyetem oldaláról – írja a Futurism. A cikket az egyik legnagyobb tudományos híroldalról, az EurekAlert!-ről is törölték.

A rovarkutató bizarr elméletét rövid idő alatt rengetegen támadták meg. David Maddison, az Oregoni Állami Egyetem biológusa szerint Romoser pareidoliát tapasztalhatott. A kifejezés azt az illuzórikus érzetet jelenti, melynek során az ember bizonytalan és véletlenszerű ingereket konkrétnak és tisztán kivehetőnek érez. A pareidolia egyik ismert példája az, amikor a felhőkben állatokat látunk.

Maddison szerint a Romoser által bemutatott állítólagos bizonyítékok egyáltalán nem meggyőzőek.

A NASA külön közleményben cáfolta a kutató felvetését, a szervezet szerint a Marson nem adottak a körülmények a komplex élet fennmaradásához. A NASA-nál ettől függetlenül nem zárják ki, hogy egykor valóban volt élet a vörös bolgyón, egyes szakértők pedig attól az ötlettől sem zárkóznak el, hogy a bolygó felszíne alatt bizonyos egyszerűbb létformák még ma is élhetnek.

Korábban sok amatőr vélt felfedezni állatokat a Marson, a mostani észlelés különlegessége, hogy egy ismert szakértő számolt be róla. Romoser több évtizedes tapasztalattal rendelkezik, és a rovarkutatás egyik kimagasló alakja. Kérdés, hogy hajmeresztő felvetése milyen hatással lesz karrierére.

Kiemelt kép: iStock

Ajánlott videó

Olvasói sztorik