Tudomány

Tudósok sem tudják, miért viselkedik ilyen furcsán ez a cápa

Még tudósok sem tudják pontosan megmondani, miért úszhatott a hátán az a nagy fehér cápa, amit egy ausztráliai ketreces merüléses túrán videóztak le turisták. Az állat nagyon szokatlan módon nem a hasán, hanem a hátára fordulva úszkált vagy lebegett a felszínen.

Amazing shark footage – October 3rd 2019

Check out this amazing footage filmed on a trip earlier this month of this very curious female shark showing off swimming on her back! We do not see them do this very often at all, in fact it was the first time Captain Dave had seen it himself! Footage by guest Wendy Bower-Leech, thank you for sharing it with us!

Közzétette: Shark Cage Diving – Calypso Star Charters – 2019. október 25., péntek

 

A szemtanúk és a merülést szervező társaság szerint az állat egy nőstény volt, nagyjából 3,5 méteres, és nem volt megjelölve. A merülésekkel foglalkozó hajó kapitánya sem látott még soha ehhez foghatót.

Persze teóriák azért vannak a furcsa jelenségre, a legvalószínűbb közülük az, hogy a cápa az úgynevezett tonikus merevség állapotában volt, ami annyit jelent, hogy a hátára fordulva mozdulatlanná meredt, és átmenetileg nem tudott reagálni semmire.

A cápáknál gyakori ez a jelenség, és más állatoknál is fellelhető, de általában nem magától történik a dolog, hanem valami stimuláció hatására.

Az egyelőre nem tiszta, hogy milyen előnyt jelenthet ez a cápáknak,

könnyen lehet, hogy a párzásnál hasznos, vagy akkor, ha ragadozó támadja meg őket. Az is előfordulhat, hogy a félelem hatására merevednek meg – de biztosat a velük foglalkozó kutatók sem tudnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik