Tudomány

Óriási ragadozó halála miatt nyomoznak

Szörnyű így látni a tengerek korlátlan urát.

Hatalmas, fiatal hím nagy fehér cápa tetemét mosta partra az óceán a kaliforniai Aptosban: az állat 2,45 méter hosszú, súlya 227 kilogramm. Testén látszottak ugyan sérülések, de ezek nem olyan mértékűek, hogy a halálát okozhatták volna. Sőt, ezeket akár általánosnak is lehet nevezni, a ragadozók sokszor szereznek sebeket zsákmányállataiktól, vagy más cápákkal, gyilkos bálnákkal vívott csaták során.

A hal- és vadvédelmi hatóság nyomozást indított a cápa pusztulása ügyében, annak lezárultáig csak találgatni lehet. Esetleg mostanában gyakori módon végzetes mennyiségű szemét, törmelék kerülhetett a gyomrába, horgot nyelhetett, illetve valamilyen fertőzést szedhetett össze.

Miért ilyen fontos ez az ügy? Mert a mindent letaroló és elpusztító nagyüzemi halászati módszerek, a cápahús iránti kereslet a cápa- és rájafajok több mint 30 százalékát sodorta veszélybe, egyeseket a kipusztulás szélére. Az IFLScience cikke szerit az emberi tevékenység évente sok millió cápa pusztulását okozza.

A nagy fehér cápa nemcsak mind közül a legnagyobb, hanem a jelenleg élő leghatalmasabb tengeri ragadozó. A nőstények akár hat méteresre és csaknem két tonnásra nőnek, a hímek méretei ennél szerényebbek. Akár 70 évig is élhetnek, ha békén hagyjuk őket.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: RODRIGO FRISCIONE / IMAGE SOURCE)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik