Tudomány

Hat év alatt 100 millió embert öltek meg

Az I. és a II. világháború között mindössze 20 év telt el, a második konfliktus pedig pusztítás terén az elsőtt is jócskán felülmúlta. A háborúban közel 100 millió ember vesztette életét, a civil áldozatok száma több mint 30 millióra tehető. A Viasat History A II. világháború számokban című sorozatának logikája szerint a háborút akkor érthetjük meg igazán, ha átlátjuk a kapcsolódó számadatokat.

1939. szeptember 1-jén a világ ismét konfliktusba süllyedt. Az új, globális háború szinte mindenhol, így Európában, Ázsiában, Afrikában, Ausztráliában, Észak- és (bizonyos mértékben még) Dél-Amerikában is pusztított. A számokba való betekintés mentén érthetjük meg azt, hogy miért és miért ilyen módon csaptak össze az országok egymással.

Emberi életek

  • a II. világháborúban 690 millió ember szolgált, tízszer annyian, mint az I. világháborúban
  • A háborúban közel 100 millióan vesztették életüket: 50-70 millió katona, illetve 30 milliónál is több civil

Esélyek és eszközök

  • míg a szövetségi bombázóknak, illetve a tengeralattjárók személyzetének 70 százalék feletti, addig a gyalogosoknak mindössze 50 százalékos esélyük volt a túlélésre
  • csak az Egyesült Államok 2,5 millió járművet és 283 000 repülőgépet állított elő a háború során, az amerikai sereg pedig több mint 1 000 tonna lőszert használt el naponta
  • a háború összköltsége meghaladta az 1 trillió dollárt
Kép: Viasat History

A fent említett adatok még csak a jéghegy csúcsát jelentik, a továbbiakat az összefüggésekkel együtt 2019. október 21-én 21 órától szemlélteti A II. világháború számokban című sorozat a Viasat History csatornán.

Kiemelt fotó: Wikimedia Commons/Közkincs

Ajánlott videó

Olvasói sztorik