Tudomány

Páratlan kincsekre bukkantak a 200 éves roncsban

Páratlan arany ékszereket, főzőedényeket és más értékes tárgyakat találtak búvárrégészek Lord Elgin hajójának roncsában – írja az MTI. A Mentor 1802-ben süllyedt el a görög Kitera szigeténél.

Thomas Bruce, Elgin 7. grófja, konstantinápolyi brit követ nagy műkincsgyűjtő (más megfogalmazás szerint műkincstolvaj) volt.

Hajóján Nagy-Britanniába akarta szállíttatni a Parthenon, az Akropolisz és más athéni műemlékek egyes darabjait.

A Mentor Pireusz kikötőjéből indult, és Málta érintésével érkezett volna az Egyesült Királyságba.

A Dimitrisz Kurkumelisz vezette régészcsoport a közelmúltban folytatott újabb feltárásokon egy aranygyűrűt, egy pár arany fülbevalót és egy sakk-készlet három bábuját azonosította. A készlet négy másik bábuját egy korábbi vizsgálat során fedezték fel.

Fotó: iStock

A hajó 1802. szeptember 15-én viharos időben süllyedt el Kitera egyik kikötőjének szikláihoz csapódva. Gyorsan alámerült a tengerfenékre, jelenleg 23 méteres mélységben nyugszik. A hajó valamennyi utasát és a személyzetet is fedélzetére vette az Anikitosz nevű hajó.

Lord Elgin megszervezte, hogy a hajó rakományának nagy részét kimentsék. A Parthenon márványfrízeit sikerült is kiemelniük a búvároknak, a kincseket előbb Máltára szállították, majd onnan kerültek Londonba, ahol azokat a brit kormány megvásárolta, és a British Museumnak ajándékozta.

Kiemelt fotó: iStock

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik