Tudomány

80 éves rejtélyt oldanának meg a kutatók

DNS-vizsgálattal akarják eldönteni, hogy valóban Amelia Earharté-e az a csontváz, melyet egy csendes-óceáni szigeten azonosítottak – írja a CNN. A maradványokat az óceán nyugati részén fekvő Nikumarorón fedezték fel 1940-ben, de Richard Jantz antropológus csak egy 2018-as vizsgálat után jutott arra, hogy a lelet a pilótanőtől származhat.

Erin Kimmerle, a Dél-Floridai Egyetem munkatársa a közelmúltban úgy döntött, hogy DNS-vizsgálattal próbálja meg bizonyítani Jantz elképzelését.

A csontokról eredetileg úgy hitték, hogy egy férfitől származnak, utóbb pedig a maradványok eltűntek. Végül 2018-ban egy múzeum gyűjteményében találtak egy csontvázat, amely tulajdonságai alapján az 1940-es lelet lehet.

Fotó: Wikimedia Commons/Közkincs

1932-ben Earhart lett az első nő és a második pilóta, aki átrepült az Atlanti-óceánon. Ugyanabban az évben megállás nékül szelte át az Egyesült Államokat.

Következő nagy célja az volt, hogy a földet is körberepülje. A pilótanő 1937 júliusában tűnt el navigátorával, Fred Noonannel, miközben Pápua Új-Guinea felől a Howland-sziget felé tartottak. A gépet hetekig keresték, de máig nem sikerült felfedezni, ahogy a pilóta és a navigátor maradványait sem.

Kiemelt fotó: Wikimedia Commons/Közkincs

Ajánlott videó

Olvasói sztorik