Tudomány

Brutálisan megnöveli a rák esélyét ez az egy faktor

Az nem újdonság, hogy az elhízás komoly rizikófaktor a daganatos megbetegedések és más rákfajták kialakulásában. Egy friss kutatás azonban most pontosította a helyzetet: a 40 év alatt jelentkező túlsúly komolyan megnöveli a rák megjelenésének esélyét, még csak nem is kell hozzá jókora súlyfelesleget cipelni – olvasható a Science Daily tudományos portálon.

A Bergeni Egyetem kutatói megfigyelték, hogy a túlsúlyos (BMI 25 felett) és a kórosan elhízott (BMI 30 felett) embereknél mennyire növeli meg a rák esélyét a felesleg. Kiderült, hogy ha valaki 40 éves kora előtt lesz túlsúlyos, az a megnöveli a

  • méhnyálkahártya-rák esélyét 70 százalékkal,
  • vesesejtes rák esélyét 58 százalékkal a férfiaknál,
  • végbélrák esélyét 29 százalékkal a férfiaknál,
  • 15 százalékkal az összes elhízáshoz köthető rákfajta kialakulásának esélyét, mindkét nemnél.

A kutatáshoz a résztvevőket átlagosan 18 évig követték nyomon. A súlyosan elhízottaknak volt a legnagyobb esélyük az elhízással kapcsolatos rákfajták kialakulására, összehasonlítva azokkal, akiknek normális BMI-jük volt. A rizikó 64 százalékkal nőtt a férfiaknál, és 48 százalékkal a nőknél.

Fotó: iStock

Az eredmények számottevők, mivel 220 ezer alany részvételével készültek, akik egy norvég, svéd és osztrák kutatásban vettek részt korábban. A kutatás során 27881 embert diagnosztizáltak rákkal, 9761 ezek közül (nagyjából 35 százalék) az elhízáshoz köthető rákfajta volt.

Magyarországon ezek az eredmények azért különösen fontosak, mert a statisztikák szerint mi vagyunk Európa egyik leginkább elhízott nemzete – még egy ok, hogy miért foglalkozzunk a népesség túlsúlyának csökkentésével.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik