Tudomány

Furcsa módszerrel csökkentheti a légszennyezés hatását a tüdejére

Egyre inkább előtérbe kerül a légszennyezés káros hatása, nem meglepő, hogy a tüdőnek sem tesz túl jót, ha valaki kifejezetten szennyezett területen él. Három neves egyetem, a Harvard, a Columbia és a Boston Egyetem most azt figyelte meg, hogy milyen hatással vannak a nem szteroid gyulladásgátlók a légszennyezés okozta tüdőkapacitás-csökkenésre. Az American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine tudományos folyóiratban megjelent tanulmány kimondja: a kutatás alapján az aszpirin gyakorlatilag megfelezi a szennyezettség hatását a létfontosságú szervünkre.

A szakértők 2280 férfi veterán tüdőkapacitását vizsgálták meg, az alanyok átlagéletkora 73 év volt. Ezután rákérdeztek a nem szteroid gyulladásgátlók használatára, valamint leellenőrizték, hogy az alanyok milyen légszennyezésnek voltak kitéve az előző 28 nap során.
A szakértők azt találták, hogy a gyulladáscsökkentők használata majdnem felére csökkentette a légszennyezés tüdőre gyakorolt hatását, legalább is ami a tüdőkapacitást jelenti. Azt is megjegyezték azonban, hogy a résztvevők rendszerint aszpirint szedtek, ezért további vizsgálatokra szükség lehet még, hogy a többi nem szteroid gyulladáscsökkentő is hasonló hatást vált-e ki.

Fotó: iStock

A kutatók azt is megjegyezték, hogy ez az eredmény csak a rövid távú következményekre igaz, a hosszú távú károsodással nem foglalkozott a kutatás. Mindezek ellenére persze nem az a megoldás, hogy vég nélkül esszük az aszpirint, igyekezni kellene a légszennyezést csökkenteni, de átmeneti, rövid távú megoldásnak működhet a nem szteroid gyulladásgátlók szedése.

A szakemberek szerint pontosan ez a gyulladásgátló képességük az, ami miatt hatnak a tüdőkapacitásra: a szálló por és az apró részecskék ugyanis pontosan gyulladást okoznak a tüdőben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik