Tudomány

Óriási lépést tettünk egy holdbázis megépítése felé

A holdi regolit tömegének nagyjából 40-45 százaléka oxigén – ez jelentős mennyiség, amit hasznosítani is lehetne a kísérőnkön, ha képesek lennénk kivonni a kőzetekből. A probléma csak az, hogy ez az oxigén a regolitban oxidok formájában található meg, amelyek ásványokba és üvegbe vannak “bezárva”. Egészen idáig nem tudtuk, hogyan tudjuk kinyerni őket onnan – most viszont a Holdról visszahozott regolitmintáknak köszönhetően kutatók találhattak egy módszert arra, hogy sikerüljön.

Fotó: iStock

A minták magukban túl értékesek ahhoz, hogy kísérletezzenek rajtuk, de a mintájukra a Glasgowi Egyetem kutatói képesek voltak “lemásolni” csak földi anyagok segítségével – írja a Science Alert. Ezt az anyagot “holdi regolit szimulátornak” nevezik, és a segítségével végre sikerült olyan eljárást kifejleszteni, ami kevesebb energiafelhasználással, hatékony módon, nagyobb mennyiségben képes kivonni az oxigént a regolitból. A kuatók az úgynevezett sóoldatos elektrolízist használták, amellyel sikerült úgy kinyerni az oxigént, hogy a melléktermék is csak fémötvözetek formájában jelentkezik, amit aztán a Holdon később fel lehetne használni.

A megoldás segíthet abban, hogy egy esetleges holdbázis lakóit oxigénnel lássa el akár a belélegezendő levegőhöz, akár üzemanyagként funkcionálva. Az ötvözeteket pedig fel lehet használni in-szitu a bázis építéséhez, vagy bármilyen eszköz gyártásához.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik