Tudomány

Az oroszoktól érkezett Európába a pestis

A pestis a 14. században végigsöpört Európán, és az emberek 60 százalékát elsöpörte – de nem tűnt el teljesen, a következő 500 évben rendszeresen kisebb járványokat hozott. A Max Planck Intézet kutatói most visszavezették a Yersinia pestis nevű enterobaktérium származását egészen Oroszországig, és még a várost is meg tudták mondani, hogy honnan indulhatott ki újra a fekete halál.

A kutatók 34 beteg földi maradványaiból vonták ki a baktériumot, akik 10 különböző országban hunytak el a pestisjárvány második időszakában. Sikerült megállapítaniuk, hogy a baktérium az idő múlásával több, egymástól elkülönülő kládba fejlődött, de arra is rájöttek, hogy

mindegyik visszavezethető egyetlen helyre: az oroszországi Laishevo városába.

A baktérium családfája arra enged következtetni, hogy a második járvány ebből az orosz városból indult ki – vagy egy olyanból, ahol még nem sikerült megvizsgálni pestises betegeket, jelentették ki a szakértők a Science Alert portálon. Az is lehet ugyanis, hogy egy eldugottabb, eddig ismeretlen helyszínen robbant ki másodszorra is a járvány, ahol még nem kutatták a betegséget.

Fotó: iStock

A LAI009 kódot kapott minta az ugyanis, ami az eddig ismert legkorábbi baktériumot tartalmazza, ennek ellenére lehet ennél is régebbi, csak a tudomány még nem vizsgálta meg. A szakértők szerint azonban kicsi az esélye, hogy ennél sokkal messzebbről jött volna a kór.

Egy azonban biztos: az oroszok területéről indult útjának ismét a pestis egész Európába a 14. századi nagy járvány után. A betegség a 17. században is szedte még az áldozatait, most már tudjuk, hogy nagyjából melyik területről fertőzhette meg a kontinens jó részét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik